Hajrudin Šišić – food blogger i apsolvent Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, svoj food blog (https://harrycoopersfood.com/) napravio je prije četiri godine, dok se fotografijom hrane profesionalno bavi već dvije godine. Svrha food bloga jeste motivirati i inspirirati mlade da kuhaju i fotografiraju svoja jela.
Na društvenim mrežama (@harrycoop.er)objavljuje svakodnevne recepte iz svoje kuhinje, koje pokušava objasniti kroz jednostavne tehnike pripreme.
U nastavku jedan od Hajrudinovih recepata…
TIRAMISU⠀
400g piškota⠀
500g mascarpone sira⠀
120g šećera u prahu⠀
4 žumanca⠀
200ml vrhnja za kreme⠀
400g jagoda ⠀
Priprema:⠀
Mikserom mutiti žumance i dodavati postepeno šećer u prahu, kašiku po kašiku, sve dok ne dobijete blijedo žutu kremu. U kremu dodati cijeli mascarpone sir i nastaviti mutiti dok se cijela smjesa ne sjedini.⠀
Piškote kratko umočiti u jagode (10-15 jagoda) koje ste prethodno izblendali s malo mlijeka i poredati u posudu u kojoj želite pripremiti tiramisu.⠀
Preko prvog sloja piškota mazati 1/2 kreme, te ovaj korak ponoviti, tako da dobijemo tri sloja piškota i kreme. Ja sam dodao i sitno sjeckane jagode na posljedni sloj, vi možete između svakog sloja ili ostaviti samo kao dekoraciju. ⠀
Umutiti šlag/kremu, te premazati preko posljednjeg sloja. Dekorirati kakaaom u prahu preko šlaga.⠀
Ostaviti minimalno dva sata u frižideru da se sve ohladi.