Kulinarsko putovanje…
Toskana čorba
Sastojci:
– 4 srednja paradajza
– 1 luk srednje veličine
– 2-3 češnja bijelog luka
– maslinovo ulje
– so
– biber
– origano
– pola najmanje kašike šećera
I još: 3 kašike putera, 2 kašike brašna i 1 kašika salse od paradajza.
Priprema:
Sve isjeckati na komade, staviti u zemljanu posudu, dodati začine i maslinovo ulje, te staviti u zemljanu posudu i peći u rerni pola sata na 180 stepeni. U srednjoj šerpi istopiti tri kašike putera, dvije kašike brašna i jednu kašiku salse od paradajza. Sve ovo malo propržiti, te dodati litar vode. Potom dodati povrće iz zemljane posude i pustiti da kuha 20 minuta. Na kraju izblendati sve zajedno i još jednom staviti na vatru da proključa. Et voila! Ova ukusna čorba je spremna za degustaciju. Prijatno!
Paštetice sa sirom
Sastojci:
– 500 g brašna
– 100 ml ulja
– 1 jaje
– 1 kašičica soli
– 200 ml hladne vode
– 250 g margarina
fil:
– 1 bjelance
– mala kriška sira
premaz
– 1 žumance
– susam
Priprema:
Pripremite tijesto – od brašna, ulja, soli, hladne vode. Brzo miješajte da se sastojci povežu.
Razvucite tijesto u obliku pravougaonika i dodajte 1/3 margarina. Zamotajte koru u rolat, napravite oblik pužića, stavite u posudu i u frižideru ostavite da stoji pola sata.
Postupak ponovite još dva puta, svaki put razvucite tijesto i narendajte margarin, pa vratite u frižider na pola sata. Nakon posljednjeg odmaranja u frižideru, tijesto ponovo razvucite i isijecite na 12 kvadrata. Na svaki stavite po malo fila, spljoštite ga odozgo da ne bude baš na gomili. Fil napravite tako što ćete lagano umutiti bjelanca i pomiješajte sa izmrvljenim sirom. Svaki kvadrat preklopite sa svih strana preko fila, kao knjigu, desnu stranu, pa lijevu preko desne, donju pa gornju na kraju. Pritisnite lagano rukom odozgo kako biste dobili pravilan oblik paštetice. Premažite ih žumancetom, pospite malo susama i ispecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 15-20 minuta.
Biftek
Sastojci:
– biftek
– 2 kašike ulja
– 3 kašike soka od narandže
– bijeli luk
– 125 ml bijelog vina
– 80 ml bijelog octa
– 2 kašike šećera
– 1 kašika origana
– 1 kašičica bibera
– 1 kašičica Vegete
Priprema:
Sve začine i sastojke staviti u zdjelicu, dobro promiješati, te premazati biftek. Preporučuje se biftek staviti u vrećicu (možete i onu za pečenje) s marinadom – sve dobro promiješate rukama i ostavite u frižideru preko noći – da meso odstoji u marinadi. Nakon toga, drugi dan, stavite meso na tavu i pecite 4-5 minuta.
Vanilice
Sastav za tijesto:
– 250 gr putera
– 250 gr šećera
– 1 jaje
– 1 žumance od jajeta
– 2 vanilina šećera
– 500 gr brašno tip 400
Priprema:
Puter, šećer, jaja i vanilin šećer pjenasto umutiti mikserom, dodati brašno za kalup i smjesu za oblikovanje. Oklagijom za kolače razvući tijesto debljine 1cm. Modlama oblikovati kekse.
Peći na temp. 180 stepeni C. Mazati nadjev domaćim pekmezom od šljiva, i potom praviti vanilice od dva keksa. Tople valjati u šećer u prahu i slagati u keramičku posudu na hlađenje.
Servirati uz topli čaj.
Suhi kolač
Sastojci:
Suha masa
– velike šolje brašna, heljde i zobenih pahuljica
– šećer
– vanilin šećer
– prašak za pecivo
– soda
– cimet po želji
– 4 velike jabuke
Priprema:
Suhu masu izmiksati s toplom vodom na gusto, dodati rendane jabuke, te masu peći na 200 stepeni oko 50 minuta
Šećer u prahu, te dekorirajte kolač po vlastitom nahođenju.
Medena torta
Sastojci za kore
– 3 jaja
– 200 g šećera
– 3 kašike meda, oko 130 g
– 180 g putera
– 1 kašičica sode bikarbone
– 1/2 kašičice začina za medenjake
– 700 – 800 g brašna
Sastojci za fil:
– 1700 g milerama (30% mm)
– 400 g šećera u prahu
– 2 vanilina šećera
U posudi izmiješati mileram, šećer u prahu i vanilin šećer. Miješajte ručno, tek toliko da se smjesa sjedini, nikako mikserom. Smjesu ostaviti u frižideru minimalno dva sata prije filovanja, a do tada pripremite kore. Za kore je potrebno otopiti zajedno puter, med i šećer. Izmaći, dodati sodu i začin za medenjake i promiješati. U drugoj posudi mikserom umutiti jaja, uliti u mednu smjesu muteći mikserom istovremeno, pa dodati brašno i zajedno umutiti. Tijesto treba da je meko. Tijesto je potrebno izvagati i podijeliti na 13 kuglica (svaka približno iznosi 110 grama). Trik koji možete koristiti kako bi vam kore bile vrlo tanke i jednake, jeste da kuglicu tijesta tanko razvaljate na silikonskoj podlozi ili papiru za pečenje, te kalupom (prečnika 21/22 cm) iskružite. Ostatke tijesta sačuvajte kako bi kasnije iste ispekli i koristili za dekoraciju. Kore je potrebno peći kratko 2-3 minute na 200 stepeni pazeći da vam ne izgore. Pečene kore su suhe, nisu sklone kvarenju, te ih možete ispeći i nekoliko dana unaprijed, čuvati u zatvorenoj kesi ili zalediti i filovati kada su vam potrebne.