Legendarna Cezar salata postoji već dugi niz godina, a osim originalne verzije, postoji i mnoštvo varijacija. Jesi li znala da je ona zapravo nastala u Meksiku?
Nepotrebno je naglašavati kako je recept, koji je po navedenim pričama nastao slučajno, zaživio i svidio se mnogima, te je već dvije godine nakon toga dobio i svoj nastavak ili drugu verziju.
Mnogo je i drugih priča i legendi u kojima se navodi kako su spomenutu salatu izumili zapravo kuhari restorana Cezar, dok drugi smatraju da je upravo originalni recept (i prvi koji je nastao) za nju onaj koji u sebi sadrži Worcestershire umak. Bilo kako bilo, jedno je sigurno, ova salata veoma je popularna i u današnje vrijeme, a čini se da će tako ostati i u bližoj budućnosti. Stoga ako je do sada niste napravili pravo je vrijeme za to.
Sastojci za krutone:
2 kašike rastopljenog maslaca
1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Kockice hljeba bez kore
2 kašičica soli
1/4 kašičica mljevene kajenske paprike
1/2 kašičice mljevenog crnog papra
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stepeni. Pomiješajte maslac i maslinovo ulje u velikoj zdjeli. Dodaj kockice hljeba i dobro ih promiješajte. Pospite solju, kajenskom paprom i crnim biberom; ponovno dobro promiješajte. Rasporedite hljeb u jednom sloju na limu za pečenje. Pecite dok krutoni ne poprime zlatnu boju, oko 10 minuta. Stavite na stranu. U drvenu posudu za salatu stavite nasjeckani češnjak i nasjeckane inćune, ako ih koristiš, te sol. Zatim ih pomoću vilice dodatno usitni te dodaj papar, limunov sok, Worcestershire umak, senf i žumanjak. Promiješaj i dodaj maslinovo ulje. Listove salate nasjeckaj na komade od jednog do tri centimetra. U zdjelu dodaj krutone, salatu i sir i dobro promiješaj. Ako želiš, naribaj dodatno sir na vrh salate prije posluživanja. Po želji dodaj u nju: cherry rajčice, nasjeckanu piletinu, luk ili druge sastojke koje volite.
Prijatno!
Izvor: https://gastro.24sata.hr