Neki od vaših gostiju mogu biti vegetarijanci ili preferiraju jela bez mesa, dok drugi mogu biti svjesni kalorija. Zdravi roštilj nudi ponešto za svačiji ukus…
Uživajte dok držite pod kontrolom broj kalorija.
Ispod nekoliko zdravih alternativa koje će vam omogućiti da uživate u roštilju bez griže svijesti:
- Ponudite salate i povrće
- Sami napravite umake
- Smanjite hljeb i druge priloge koji sadrže ugljikohidrate
Alternative mesu:
Sirevi – omiljeni svima. Mozzarella se topi i najbolje je koristiti na povrću, kao što su kriške patlidžana ili koktel paradajza… Feta se također topi i razvija blag okus koji se razlikuje od hladne fete.
Povrće za roštilj: Probajte tikvice, patlidžane, paradajz, gljive, paprike, šparoge, batat, bundevu, mrkvu i naravno kukuruz i krompir.
Voće na žaru – svakako vrijedi probati: ananas, banana, mango, jabuka, nektarine, jagode, marelice i dinje.
Činjenice o mesu i kobasicama
Meso samo po sebi nije loše, ali mora biti kvalitetno i po mogućnosti posni komad. Što je veći udio masti u mesu, to je manji udio proteina koji su zasićeni i važni za tijelo. Kobasice se ne preporučuju, jer sadrže dosta masti i visoko su obrađeni proizvodi. Sadržaj čistog mesa je veoma nizak i stoga više ne pruža vrijedne hranjive tvari.
Piće za zdrav roštilj
Zašto ne probati domaći ledeni čaj? Skuhajte čaj od limuna i ostavite da se ohladi. U čaj dodajte pasirane jagode, sok od narandže i po potrebi malo šećera. Dodajte kockice leda i narezane jagode u čašu kao lijep ukras.
Dodatno pomiješajte limunov sok s malo sitnog šećera dok se šećer ne otopi. Dodajte kockice leda i izmiksajte. Pomiješajte s gaziranom vodom i ukrasite kriškom limuna i mentom. Naravno, to je moguće i uz malo šampanjca!