Savršena kombinacija keksa, karamele, banane i šlaga. Jednostavno, a itekako efektno. Jednostavni i brzi recept za opuštanje poslije radnog dana!
Sastojci (za kalup promjera 26 ili 28 cm) :
Kora:
– 400 grama plazme
– 200 grama putera
Za karamel kremu:
– 100gr šećera
– 150gr putera
– 350ml slatkog kondenzovanog mlijeka
– 100ml vrhnja za šlag
– 2-3 banane
Za dekoraciju:
– šlag krema od čokolade
– 50 gr bijele čokolade
– 70 gr badema
Postupak:
400gr plazme pomiješati s otopljenih 200 gr putera i napraviti koricu. Također, potrebno je koricu utisnuti na stranice od kalupa kako bi moglo izdržati karamel kremu i banane. Za karamel: istopiti 100gr šećera (karamelizirati), te dodati 150gr putera. Smanjiti temperaturu i polako otopiti puter u šećeru, te dodati kondenzovano mlijeko i 100ml vrhnja za šlag. Kuhati 5-7 minuta dok se sve ne sjedini. Na koricu izrezati banane i preliti prohlađenom karamel kremom. Staviti u frižider 3-4 sata, te kada se karamel krema malo stvrdne, ukrasiti šlag kremom od čokolade, bijelom čokoladom i bademima.
Evo kako izgleda postupak pravljenja.
Kreatoricu ovog ukusnog recepta potražite na Instagram profilu @njenakuhinja