Mladi bračni par iz Sarajeva, Selma i Tarik, iz ljubavi prema zdravoj hrani i druženjima, odlučili su otvoriti Kašahanu – mjesto za zdrav i ukusan početak dana. Kašahana je posebna po tome što priča o lako dostupnom zdravom načinu života, što je simbolično prikazana kroz zdjelice kaša koje su pripremljene od proizvoda napravljenih i dostupnih u Bosni i Hercegovini. To su porcije zdravih, nutritivno izbalansiranih obroka dostupnih po pristupačnim cijenama, a koje dokazuju da za zdravu ishranu nije potrebno kupovati preskupe i egzotične proizvode, ali i da brza hrana može itekako biti i zdrava hrana.
Razgovarala: Nađa Huseinbegović
Vlasnica ste jednog od omiljenih mjesta koje nudi izvrstan izbor zdrave hrane… Koji je bio motiv da se upustite u ovakvu vrstu posla?
– Prvo moram reći da me ovaj epitet omiljenog mjesta svaki put iznova iznenadi i obraduje. Hvala na tome! A do ideje smo došli tako što smo na brojnim putovanjima na koja smo suprug i ja išli uvijek uživali u pronalasku malih mjesta sa dušom bez obzira o kako velikom gradu se radilo. Obično su to mjesta koja pružaju mogućnost da se osjeti puls i šarm dijela grada u kojem se nalaze, jer u pravilu uključuju redovne goste, omiljene narudžbe koje se ne moraju ni izgovoriti, a već se pripremaju, neobavezne, tople razgovore, ugodnu muziku i jednostavno jednu atmosferu za napraviti predah i nastaviti sa svim obavezama koje slijede. Često smo komentarisali kako više takvih mjesta (tzv. “coffee shops”) nedostaje Sarajevu i kako bismo voljeli jednog dana imati nešto svoje. To se uvijek završavalo na neobaveznoj priči, sve dok se slagalica nije posložila tako da smo imali priliku dobiti sredstva za pokretanje vlastitog biznisa. Tada smo shvatili da je to prilika koju ne želimo propustiti i da je došao trenutak da probamo i uspijemo ili da probamo i jednostavno znamo da smo pokušali, sve i da naša ideja potpuno propadne. Sretni smo da možemo potvrditi da se prva opcija realizovala kod nas i da još uvijek trajemo imajući u vidu dešavanja posljednjih godinu dana. Nažalost uslijed pandemije svaka atmosfera kojoj doprinosi okupljanje više ljudi je narušena, ali mi i dalje opstajemo zahvaljujući podršci naših vjernih kašaljubaca, kazala je Selma Međić, vlasnica Kašahane.
Kako ste došli na ideju imena?
– Znali smo da želimo biti unikatni i prepoznatljivi, ali isto tako smo htjeli da ime bude jasno i da posjetioci znaju šta mogu očekivati. Kako je česta konzumacija zobenih kaša relativno nova na našim prostorima, odnosno bila je u julu 2018. godine kada smo pisali naš biznis plan, željeli smo toj novini dati i dašak bosanskohercegovačkog jednostavno kako bi gosti Kašahanu osjetili domaćom. Prema pozitivnim reakcijama koje dobijamo od gostiju mislimo da smo dobro izabrali.
Koliko su ljudi maštoviti u odabiru jela s obzirom da u meniju postoji opcija da sami dodaju sastojke?
– Na početku su bili dosta suzdržani i držali su se kombinacija koje smo mi sami napravili i kao takve ponudili u cjenovniku, ali sada na dnevnoj bazi budemo iznenađeni kreativnošću u kombinaciji sastojaka. Jedna kombinacija naše redovne gošće nam se svidjela toliko da smo je odlučili uvrstiti u redovnu ponudu i sada je jedna od najprodavanijih kaša (probajte Chakulu ako već niste).
Da li je vaša ljubav prema zdravoj ishrani presudila da otvorite Kašahanu?
– Definitivno jeste, ali ne samo hrani, nego jednostavno jednom osvještenijem, balansiranijem, zdravijem životu. Naša ideja vodilja je uvijek bila i ostat će da nudimo drugima samo ono što sami jedemo i što bismo platili da nam drugi naprave, ističe Selma.
Posebnu pažnju pridajete bezglutenskoj hrani?
– Bezglutenska hrana ima posebno mjesto u našoj ponudi, pa tako nudimo bezglutensku kašu, bezglutenske tostove, te bezglutenske slatkiše. Ali bih na ovom mjestu posebno istaknula činjenicu da zobene pahuljice, od kojih je većina naših kaša, nemaju u svom sastavu gluten. Međutim kako se često u tvornicama pakuju na istim mjestima kao i hrana koja gluten sadrži, može se desiti da se gluten nađe u tragovima i tim pahuljicama. Upravo zbog toga mnogi naši gosti koji imaju neki vid intolerancije na gluten, a koji nije celijakija, redovno konzumiraju naše kaše bez ikakvih smetnji.
Da li imate neki poseban sistem ukrašavanja kaša?
– Jedini princip kojeg se držimo jeste da nama izgleda lijepo. A to se također uklapa u ideju osviještenog jedenja koju želimo širiti. Nije važno samo unijeti hranu u sebe, nego uživati svim čulima barem na par minuta koje izdvojimo dnevno za svoj obrok. Imali smo veliku sreću tako da se estetika naših zaposlenica, posebno jedne koja je s nama od samog otvaranja Kašahane, u potpunosti podudarila s našom, pa se trudimo biti dosljedni kako ukusu, tako i izgledu naših kaša, kazala je Selma.
Prostor Kašahane je moderan i lijep. Čemu ste se vodili pri uređenju?
– Drago mi je da se i Vama dopada. Prostor je jako mali, pa smo znali da mora biti maksimalno funkcionalan. I željeli smo da bude topao i prozračan. Te ideje smo proslijedili našoj arhitektici Lejli Duran, a ona je zaslužna za cjelokupnu dalju izvedbu, boje i kombinaciju prirodnih elemenata.
Koja jela možemo naći u Kašahani?
– To su zobene kaše sa dodacima svježeg voća, suhog voća, orašastih plodova, domaćih chia džemova, orašastih putera, te sjemenki. Obzirom da je često pitanje o pripremi kaša, voljela bih naglasiti da ne koristimo nikakvo mlijeko u pripremi kaša. Pored toga imamo tostove ili otvorene sendviče na domaćem bezglutenskom hljebu od sjemenki koji se priprema u Kašahani u slanoj i slatkoj varijanti. Također nudimo i domaće slatkiše koje pripremamo bez upotrebe rafiniranih šećera, te našu domaću granolu u dva različita ukusa koju služimo sa jogurtom, bananom i dodacima po izboru.
Da li imate neki savjet, šta moramo obavezno probati kada dođemo u Kašahanu?
– Ovo mi je, iskreno, najteže pitanje. (smijeh) Ako niste nikada jeli kašu i volite čokoladu, onda bih preporučila da svoj kaša-put počnete sa Protein Power kašom. Ako ste ipak više voćni tip, onda bih predložila kašu Goodness Overload koja je odlična i sama, ali ja ju volim jesti uz dodatak prepečenih badema i čokolade. A od tostova bih predložila avokado tost. I uz sve to jedan domaći sok ili odličnu kafu iz nama omiljene specialty coffee pržionice, kazala je Selma uz osmijeh.