KESTEN – SIMBOL JESENI

Nimalo slučajno priroda nam tik pred zimu nudi kesten, bogat hranjivim i aktivnim sastojcima koji krijepe i pomažu organizmu da prebrodi prelazak na hladnije vrijeme. Od ostalih orašastih plodova razlikuje se nižim udjelom masti, visokim udjelom škroba i jedini sadrži vitamin C. Zbog relativno velike energetske vrijednosti koju duguje visokom udjelu škroba kesten je odličan izbor za sportaše, osobe izložene većim tjelesnim naporima i djecu

Čorba od kestena

\"\"

Sastojci: ½ kg kestenja, 6 šolja povrtne supe ili 2 kockice za supu, 1 šolja slatke pavlake, 1 šolja mlijeka, 1/2 kašičice muškatnog oraščića, 1 supena kašika šerija, grančica ružmarina, 4 štapića celera ili pola male glavice celera, 2 kašike putera, 1 šolja kockica hljeba, kisela pavlaka i malo maslinovog ulja.

Priprema: Na kestenu napraviti X nožem, prekriti vodom da ogrezne, dodati grančicu ružmarina, so, biber pa staviti da se kuha 20-ak minuta, dok ne omekša.

Ogulite kesten dok je još topao, jer kada se ohladi stvrdne se. Vratite ga u šerpu, prelijte vodom i kockicama za supu, dodajte sitno isjeckan celer i krčkajte dok ne postane mekan, kada ga pritisnete viljuškom. Rupičastom kašikom izvadite “kestenje iz vatre” i celer, stavite sve u multipraktik, zajedno s malo supe i mutite dok ne postane kremasto. U čorbu dodajte slatku pavlaku, maršalu ili šeri, muškatni oraščić, so i biber po ukusu. Ako je čorba pregusta, razrijedite je mlijekom. Čorbu sipajte u posude, pospite ih kockicama hljeba, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja, ukrasite ružmarinom, peršunom ili nekim drugim začinskim biljem-suhim ili svježim.

Gulaš od kestena

\"\"

Sastojci: 500 g skuhanog i oguljenog kestena, 500 g pilećeg bijelog mesa, 500 g crvenog luka, so, biber, 2 šake grožđica ili sjeckanih suhih kajsija, ako volite ljuto malo ljutih mljevenih paprika.
Priprema:
Kesten zasijecite nožem pri vrhu i kuhajte u posoljenoj vodi oko 15 minuta. Prelijte s hladnom vodom, očistite od kore, pa kuhajte još 15 minuta. Izvadite iz vode i očistite ga od košuljice koliko možete, ali pazite da vam plodovi ostanu cijeli. Na ugrijanom ulju propecite nasjeckano meso. Luk isijecite na šnite, dodajte meso, pa dinstajte na srednjoj vatri dok ne omekša. Posolite, pobiberite i pustite da se dinsta dolijevajući po malo vode. Kada je meso omekšalo, dodajte kestenje, promiješajte i ubacite grožđice ili kajsije i kuhajte dok tečnost ne ispari i ne ostane malo sosa na dnu šerpe. Možete ga poslužiti samo ili s nekim prilogom.

Kesten kolač

\"\"
Sastojci:

• Za tijesto: 100 g pšeničnog brašna, 1 kašika praška za pecivo, 100 g maslaca, 75 g šećera u prahu, 1 jaje.

Za fil: 150 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 2 vrećice Vanila šećera, ¼ kašike mljevenog cimeta, 2 jaja, 400 g kesten pirea, 2 bjelanjka i amaretto.
Priprema: Odvojite bjelanjak od žumanjka. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte maslac, šećer, žumanjak i umijesite prhko tijesto. Pripremljeno tijesto ostavite 60 minuta u frižideru. Za fil omekšani maslac pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke i kesten pire umiješajte u pripremljeni maslac. Na kraju umiješajte snijeg od svih 5 bjelanjaka. Tijesto tanko razvaljajte i oblikujte u okrugli kalup tako da prekrije dno i 3 cm ruba kalupa. Pecite 10 minuta na 200°C.
Rasporedite smjesu od kestena po tijestu i pecite još 50 minuta.
Pečeni kolač pokapajte likerom.