Kuglof s narandžom i čokoladom

Sjajna poslastica za cijelu porodicu

Sastojci:

– 4 jaja

– 200 g šećera

– 1 vanilin šećer

– 2 kašičice ekstrakta od vanilije

– 200 ml ulja

– 200 ml soka od narandže

– naribana kora dvije narandže

– 300 g glatkog brašna

– 1 prašak za pecivo

– 100 g čokoladnih kapljica ili sitno sjeckane čokolade

Za glazuru:

– 100 g tamne čokolade

– 2 kašičice ulja

Priprema:

Prije nego što počnete praviti ovaj savršeni kuglof – pećnicu zagrijte na 180 stepeni, kalup pomastite i pobrašnite. Odvojite žumanca od bjelanaca (napraviti čvrsti snijeg)… Žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i ekstraktom miksajte na jakoj brzini – nekoliko minuta, dok ne posvijetle i ne udvostruče volumen. Smanjite brzinu, pa lagano dodajte ulje. Potom, dodajte sok i koru od narandže.  Čokoladne komadiće pomiješajte s brašnom i praškom za pecivo. Zatim biskvitu dodajte i bjelanca, lagano, dok se smjesa fino ne izmiješa. Pecite oko 45 min i ostavite da se hladi bar pola sata prije nego krenete s okretanjem kuglofa. Po želji možete posuti nekom glazurom, šećerom u prahu ili poslužiti uz šlag.