Sjajna poslastica za cijelu porodicu
Sastojci:
– 4 jaja
– 200 g šećera
– 1 vanilin šećer
– 2 kašičice ekstrakta od vanilije
– 200 ml ulja
– 200 ml soka od narandže
– naribana kora dvije narandže
– 300 g glatkog brašna
– 1 prašak za pecivo
– 100 g čokoladnih kapljica ili sitno sjeckane čokolade
Za glazuru:
– 100 g tamne čokolade
– 2 kašičice ulja
Priprema:
Prije nego što počnete praviti ovaj savršeni kuglof – pećnicu zagrijte na 180 stepeni, kalup pomastite i pobrašnite. Odvojite žumanca od bjelanaca (napraviti čvrsti snijeg)… Žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i ekstraktom miksajte na jakoj brzini – nekoliko minuta, dok ne posvijetle i ne udvostruče volumen. Smanjite brzinu, pa lagano dodajte ulje. Potom, dodajte sok i koru od narandže. Čokoladne komadiće pomiješajte s brašnom i praškom za pecivo. Zatim biskvitu dodajte i bjelanca, lagano, dok se smjesa fino ne izmiješa. Pecite oko 45 min i ostavite da se hladi bar pola sata prije nego krenete s okretanjem kuglofa. Po želji možete posuti nekom glazurom, šećerom u prahu ili poslužiti uz šlag.