Čarobna paleta boja, mirisa, autentičnog ukusa…
Krem čorba od krompira
Sastojci:
– 500 ml temeljca od povrća
– 100 g praziluka
– 100 g mrkve
– 600 g krompira
– 60 g. maslaca
– kašika maslinovog ulja
– 500 ml mlijeka
– kašičica vlasca
– muškatni oraščić
– so
– biber
Priprema
– Očistiti praziluk i narezati ga na sitne kockice. Mrkvu i krompir također narezati na sitne kockice. U veću tavu staviti ulje i maslac, te dodati praziluk i mrkvu. Ostaviti 15-ak minuta dok ne omekšaju. Miješati povremeno. Kada su praziluk i mrkva omekšali, izvaditi dvije trećine od ukupne količine u tavi i to ostaviti po strani. Preostaloj mješavini dodati krompir. Krompir bi trebao da malo porumeni i upije mirise mrkve i praziluka. Dodati mlako mlijeko, toliko da prekrije krompir. Staviti poklopac i pustiti da krčka dok se krompir ne skuha. Mješavinu pasirati ili blendati, važno je da dobije teksturu pirea. Pire vratiti u šerpu, dodati one dvije trećine praziluka i mrkve i temeljac od povrća. Dodati so i biber po ukusu i na kraju narendati malo muškatnog oraščića.
Bundeva s kuskusom
Sastojci:
– 100 g kuskusa
– sok jednog limuna
– 150 ml vode
– kašika maslinovog ulja
– glavica luka
– 2 mrkve
– 2 peršuna
– manja bundeva
– kašičica karija
– prstohvat cimeta
– 225 g paradajza
– 75 ml supe od povrća
– kašika sjeckanog korijandera
Priprema:
Sipati kuskus u posudu, preliti ga vodom, pomiješati, prekriti krpom i ostaviti da stoji deset minuta uz povremeno miješanje. Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstati luk, dodati sjeckanu mrkvu, peršun, bundevu i dinstati
Mesna štruca
– 1 kg mljevene teletine
– 1 glavica luka
– 2/3 čehna bijelog luka
– jaje
– ½ kašičice Vegete
– 2 kašičice nasjeckanog peršuna
– 2/3 kašičice naribanog zrelog tvrdog sira
– 2/3 kašičice krušnih mrvica)
– so
– biber
– 4 komada tvrdo kuhanih jaja
Priprema:
Pripremiti meso i staviti ga u zdjelu s naribanim lukom i bijelim lukom, Vegetom, jajetom, naribanim sirom, nasjeckanim peršunom, te krušnim mrvicama. Posoliti, pobiberiti i dobro promiješati… Oblikovati dvije štruce u koje se utisnu tvrdo kuhana jaja. Staviti ih u nauljenu zdjelu za pečenje i peći u pećnici na 175 stepeni – oko sat vremena.
Kolač sa suhim smokvama i orasima
Sastojci:
– 350 g brašna
– 250 g suhih smokava
– 150 g oraha
– 80 g maslaca
– 30 g maslaca
– 3 jaja
– prašak za pecivo
– kašičica cimeta
– kašičica klinčića
– sok od jednog limuna
– 100 g šećera u prahu
Priprema:
Na komadiće izrežite smokve. U ključalu vodu (30 ml) dodajte maslac i smokve… Sve dobro izmiješajte i pustiti da se ohladi. Jaja i šećer pjenasto umutiti i dodati im ohlađenu smjesu sa smokvama. Brašno izmiješati s praškom za pecivo i začinima, te dodati ostalim sastojcima. Na kraju dodati orahe koje ste, prethodno isjekli na sitne komadiće. Peći oko 60 minuta. U međuvremenu napraviti preljev – tako da limunov sok izmiješate sa šećerom u prahu. Preliti preko vrućeg kolača.