Kuhajte s ljubavlju i stvorite nezaboravne trenutke za dvoje

Začinite Valentinovo

 

Kanapei s dimljenim lososom

 

 

– 150 g dimljenog lososa

– 150 g krekera

– 100 g francuskog hljeba

– 100 g raženog hljeba

– 50 g maslaca

– 100 g sirnog namaza

 

Ukrašavanje:

– 1 vezica mladog luka

– 1 vezica rotkvice

– 3 kisela ili pola svježeg krastavca

– 50 g kopra

Komadiće dimljenog lososa pokapajte s nekoliko kapi limunovog soka. Stavite ih na krekere, hljeb oblikovan u male zalogaje ili kriške francuskog hljeba koje ste prethodno namazali maslacem ili sirnim namazom. Ukrasite narezanim povrćem i sitno nasjeckanim začinskim biljem. Sve sastojke za umak pomiješajte neposredno prije posluživanja.

 

Rižoto s crnim tartufima

 

 

Sastojci:

za 4 osobe:

– 3 kašičice maslinovog ulja

– 40 g celera

– 100 g luka

– 100 g mrkve

– 250 g riže

– 1 povrtna kocka

– 100 g ribanog parmezana

– 2 manja crna tartufa

– 30 g maslaca

Priprema:

Na maslinovom ulju dinstajte celer i luk nasjeckane na kockice, te mrkvu narezanu na kolutiće. Zatim dodajte rižu i kratko je dinstajte. Dodajte kocku temeljca i podlijevajte vodom po potrebi. Pred kraj kuhanja umiješajte 50 g parmezana, 50 g naribanih tartufa i 15 g maslaca.

 

Vanilice za zaljubljene

 

 

Sastojci:

– 190 g brašna

– 125 g margarina

– 60 g šećera

– 2 vrećice vanilijinog šećera

– malo crvene jestive boje

Priprema:

Prvo umutite maslac i šećer u prahu dok smjesa ne postane kremasta, zatim dodajte jaje, vaniliju, so i prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. Tijesto podijelite na dva dijela, pri čemu jedan dio obojite crvenom bojom. Na pobrašnjenoj površini razvucite bijeli dio tijesta na debljinu od 1/2 cm i izrežite velika srca. Malom modlom izrežite mala srca iz sredine, pa praznine popunite srcima iz crvenog tijesta. Isto ponovite s crvenim tijestom i bijelim srcima, a kolačiće posložite na pleh. Pecite ih na 180°C oko 7-8 minuta, dok ne poprime blago zlatnu boju. Ostavite kolačiće da se ohlade, a zatim ih pažljivo izvadite iz pleha. Po želji ih ukrasite šećerom u prahu za završni detalj.

 

Torta od čokolade

 

 

Sastojci:

 – 5 jaja

– 200 g mljevenih badema

– 80 g maslaca

– 80 g šećera

– 1 Vanilin šećer

– 2 kašičice praška za pecivo

– 2 kašičice soka od narandže

– 200 g čokolade

 

Za kremu:

 

– 250 ml slatkog vrhnja

– 250 g čokolade (70% kakaa)

 

Za čokoladnu glazuru

– 200 g čokolade za kuhanje

– 100 g maslaca

 

Priprema

Počnite s pjenastim miješanjem šećera, vanilin-šećera i maslaca. Zatim dodajte žumanjke, mljevene bademe, prašak za pecivo, sok od narandže i rastopljenu čokoladu. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanaca – smjesa će postati lagana i prozračna. Izlijte je u kalup promjera 24 cm, obložen pek-papirom i premazan maslacem, te pecite na 180°C oko 50 minuta. Za kremu, zakuhajte vrhnje i prelijte ga preko nasjeckane čokolade. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim je ohladite. Kad se ohladi, izmiksajte je dok ne postane lagana i pjenasta. Ohlađeni biskvit prerežite na dva dijela i premažite kremom. Za glazuru, otopite čokoladu na pari, dodajte maslac i prelijte tortu. Ostavite da se glazura stegne i uživajte!