Lazanje od tikvica s niskim udjelom ugljikohidrata, bez pšenice i glutena, a pune povrća idealan su ručak nakon kojeg vam ni najmanje neće nedostajati tjestenina! Kako bi izbjegli vodenkast okus, slijedi recept i vaše jelo ispast će savršeno!
Ovaj novi način pripreme sigurno će ti ostati u dobrom sjećanju, pa recept svakako spremi jer ćeš ga htjeti ponoviti.
Sastojci:
- 450 g mljevenog mesa
- 1 1/2 kašikice soli
- 1 kašikice maslinovog ulja
- 1/2 luka
- 3 češnja češnjaka
- 700 g pasiranog paradajza
- 2 kašike svježeg bosiljka
- sol, papar
- 600 g tikvica narezanih na tanke trake
- 400 g ricotte
- 25 g parmezana
- 1 veliko jaje
- 450 g mozzarelle
Priprema:
- U srednje velikoj tavi prodinstajte meso sve dok lagano ne postane smeđe, posolite i pobiberite. Ostavite sa strane
- U tavu dodajte maslinovo ulje i pirjajte češnjak i luk par minuta. Vratite meso u tavu, dodajte paradajz, bosiljak, sol i papar. Pokrijte i pustite da lagano krčka, najmanje 30 do 40 minuta.
- U međuvremenu, tikvice narežite na tanke kriške, lagano posolite i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Tikvice imaju puno vode pa nakon deset minuta papirnatim ručnikom pokupite i osušite tikvice.
- Zagrijte grill tavu na srednje jakoj i grilajte tikvice dvije minute sa svake strane, dok malo ne porumene. Stavi na papirnate ručnike da upiju višak vlage.
- Zagrijte pećnicu na 190 stepeni.
- U srednje velikoj zdjeli dobro promiješajte ricottu, parmezan i jaje.
- Na dno lima za pečenje dodajte malo umaka, zatim sloj tikvica, zatim sloj s ricottom i jajem te na kraju dodajte sloj mozzarelle. Ponavljajte postupak sve dok imate dovoljno sastojaka, a zadnji sloj nek bude red tikvica prelivenih umakom od paradajza i mesa. Zatim prekrijte folijom i peci 30 minuta.
- Maknite foliju i pecite dodatno još 20 minuta. Po želji zatim dodaj sloj mozzarelle i pecite dodatnih 10 minuta.
- Pričekajte 10-ak minuta da se malo ohladi, a zatim posluži.
Izvor: https://gastro.24sata.hr