Ljetni Cheesecake: Savršen desert za tople dane

Ljeto je pravo vrijeme za uživanje u laganim i osvježavajućim desertima, a ljetni cheesecake je idealan izbor za sve ljubitelje slastica.

 

Ovaj desert ne samo da je ukusan, već je i jednostavan za pripremu, a može se prilagoditi različitim ukusima i preferencijama.

 

U ovom članku ćemo vam predstaviti recept za ljetni cheesecake te podijeliti savjete za njegovo savršeno izvođenje.

Recept za Ljetni Cheesecake s Voćem

Sastojci:

Za koru:

– 200 g mljevenog keksa (bilo koji keks po izboru, poput Digestive ili Petit Beurre)

– 100 g otopljenog maslaca

– 2 kašike šećera

 

Za fil:

– 500 g krem sira (najbolje sobne temperature)

– 200 ml kisele pavlake

– 150 g šećera u prahu

– 1 kašika vanilin šećera

– 2 jaja

– Sok i rendana kora od 1 limuna

– 1 kašika brašna

 

Za preljev:

– 200 g svježeg voća po izboru (maline, jagode, borovnice ili breskve)

– 50 g šećera

– 1 kašika limunovog soka

– 1 kašika kukuruznog škroba (opcionalno, za zgušnjavanje)

 

Upute za pripremu:

 

  1. Priprema Kore:

   – U velikoj zdjeli pomiješajte mljevene kekse, otopljeni maslac i šećer. Dobro izmiješajte dok smjesa ne postane slična mokrom pijesku.

   – Stavite smjesu u kalup za tortu s odvojivim obodom (promjer 22-24 cm) i ravnomjerno je pritisnite dnom čaše ili žlice. Stavite u frižider na 30 minuta da se stvrdne.

 

  1. Priprema Fila:

U velikoj zdjeli pomiješajte krem sir, kiselu pavlaku, šećer u prahu i vanilin šećer. Miješajte mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.

Dodajte jaja jedno po jedno, miješajući nakon svakog dodavanja. Zatim dodajte limunov sok, limunovu koru i brašno, i sve dobro promiješajte.

 

  1. Pečenje Cheesecake-a:

Prelijte fil preko ohlađene kore i izravnajte površinu.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C (320°F) oko 50-60 minuta ili dok središnji dio ne bude čvrst i samo malo pomičan. Ostavite da se ohladi u pećnici uz lagano otvorena vrata, a zatim stavite u frižider na najmanje 4 sata, najbolje preko noći.

 

  1. Priprema Preljeva:

U malom loncu pomiješajte voće, šećer i limunov sok. Ako želite gušći preljev, dodajte kukuruzni škrob razmućen u malo hladne vode i kuhajte dok ne postane gust

 

Variacije Ljetnog Cheesecake-a

  1. Cheesecake s Malinama i Limunom

Ako volite kiselkaste okuse, isprobajte varijantu s malinama i limunom. Zamijenite voće u prelijevu s malinama i dodajte malo limunove kore za dodatnu svježinu.

 

Preljev: Pomiješajte 200 g malina s 50 g šećera i sokom od pola limuna. Ako su maline previše kisele, dodajte malo meda ili šećera po ukusu.

 

  1. Cheesecake s Borovnicama i Vanilijom

Za klasičan i ukusan desert, koristite borovnice i vaniliju.

 

Preljev: Pomiješajte 200 g borovnica s 50 g šećera i 1 kašikom vanilije. Za gušći preljev, dodajte 1 kašiku kukuruznog škroba otopljenog u malo vode.

 

  1. Cheesecake s Breskvama i Cimetom

Za tropski okus, koristite breskve i cimet.

 

Preljev: Pomiješajte 200 g narezanih breskvi s 50 g šećera i prstohvatom cimeta. Ako volite gušći preljev, dodajte malo kukuruznog škroba.

 

  1. Cheesecake s Jagodama i Mentom

Za svjež i ljetni okus, odaberite jagode i mente.

 

Preljev: Pomiješajte 200 g narezanih jagoda s 50 g šećera i sokom od pola limuna. Ukrasite listićima mente za dodatni okus i izgled.

 

Priprema Cheesecake-a unaprijed

 

Cheesecake je odličan desert za pripremu unaprijed. Možete ga napraviti do 3 dana prije nego što planirate poslužiti. Ostavite ga u frižideru i izvadite 30 minuta prije posluživanja da se malo zagrije na sobnoj temperaturi za najbolji okus.

 

Čuvanje i Zamrzavanje

 

  • Hlađenje: Hladite cheesecake u frižideru, pokrivenog plastičnom folijom ili aluminijskom folijom.
  • Zamrzavanje: Ako želite pripremiti cheesecake unaprijed, možete ga zamrznuti. Nakon što se potpuno ohladi, zamotajte ga u plastičnu foliju i aluminijsku foliju. Možete ga čuvati u zamrzivaču do 2 mjeseca. Prije posluživanja, ostavite ga da se odmrzne u frižideru 8 sati ili preko noći.

 

Ljetni cheesecake je izvrstan izbor za sve koji žele uživati u slatkom desertu bez previše napora. Ovaj recept je prilagodljiv i omogućava vam da eksperimentirate s različitim voćem i okusima, čineći svaku verziju cheesecake-a jedinstvenom. Uživajte u pripremi i degustaciji ovog osvježavajućeg deserta koji će upotpuniti vaše ljetne trenutke.

 

Nadam se da će vam ovi savjeti i recepti pomoći da pripremite savršen ljetni cheesecake za sve vaše ljetne proslave i okupljanja!