Lubenica i dinja – slatki čuvari vitkosti

Namirnice prikladne za dijetu, daju osjećaj sitosti, a zbog malo kalorija to se neće odraziti na liniju

Ljetna salata

\"\"

Sastojci:

– lubenica

– krastavac

– feta sira

– svježa menta

– maslinovo ulje

– limunov sok

– so

– biber

 Priprema:

 Ohladite lubenicu, izrežite je na kocke, i krastavce. Dodajte izmrvljen feta sir, nasjeckajte svježu mentu, pa je dodajte ostalim sastojcima, prelijte s malo maslinovog ulja, soka od limuna, so i biber. Količine odredite sami po potrebi. Prijatno!

 Tost s dinjom i posnim sirom

\"\"

Sastojci:

– 2 kriške fete proteinskog hljeba

– 2 kašičice kremastog posnog sira

– 4 kriške tanke fete dinje

– 5-6 polovica oraha

Priprema:

Na proteinski hljeb namažite sloj posnog sira, pa preko njega na što tanje narezanu dinju. Preko dinje stavite nekoliko oraha.

Puding od lubenice

\"\"

Sastojci:

– 6 šolja lubenice

– ¼ šolje gustina

– ½ šećera

– 1 kašičica anisa

– 2 kašičice limunovog soka

– 1/3 šalice slatkog vrhnja

– pistacija

– čokolada

Priprema:

Blendajte lubenicu dok se ne pretvori u pire, a zatim protisnite kroz cijedilo i stavite u tavu. Odvojite dvije žlice soka od lubenice i pomiješajte s gustinom. Dio lubenice koji ste stavili u tavu kuhajte sa šećerom i anisom dok se ne pojave mjehurići, cijelo vrijeme miješajući dok se šećer ne otopi. Kad se pojave mjehurići, dodajte mješavinu s gustinom pa smanjite vatru i povremeno promiješajte. Na kraju dodajte limunov sok. Cijelu smjesu prebacite u čaše ili šoljice u kojima ćete poslužiti puding i ohladite. Prije serviranja umutite slatko vrhnje s malo šećera i poslužite s pudingom uz mrvice čokolade i pistacija.

Smoothie od dinje i lubenice

\"\"

Sastojci:

– 1 šoljica dinje, narezane na kockice

– 1 šoljica lubenice, narezane na kockice

– 1 šoljica usitnjenog leda

– 1 kašičica meda (ili po okusu)

Priprema:

U kuhinjskoj krpi – usitnite valjkom za tijesto kockice leda. Dodajte sve sastojke u blender i blendajte dok se ne sjedine. Odmah poslužite i uživajte u osvježavajućoj aromi.