Najukusnije osvježenje za tople proljetne i ljetne dane, sočna lubenica brojnima je najdraži desert, međuobrok ili neizostavan sastojak koktela i shakeova....
Svoje strogo lice mesnata \”lopta\” ističe kada je u pitanju zdravlje jer obiluje vitaminama, antioksidantima i mineralima, dok se u trenu može preobraziti u najzabavnije voće… A evo i kako…
Slatko od kore lubenice
Sastojci (8 osoba)
1,5 kg kore lubenice (već oguljene od zelenog dijela)
1 kg šećera
1 dcl vode
2 limuna
1 burbon vanilin šećera
2-3 klinčića
2 velike kašike ruma
1 zvjezdica anisa
1 kašičica mljevenog cimeta
Priprema
Deblje kore lubenice narezati pa ih oguliti od zelenog dijela (idealno nožićem za guljenje krompira). Staviti ih da se kuhaju 20 minuta. Procijediti, ponovno staviti vodu i ovo ponoviti tri puta (samo za kuhanje vam treba 60 minuta).
Možete ostaviti da se kore ohlade i nakon dvije-tri minute iscijediti vodu koja se pojavi. Ovo možete ponoviti dva-tri puta. Tako će vam slatko biti gušće. Kad ste i treći put ocijedili kore, u veliki lonac (možete koristiti onaj u kojem ste kuhali lubenice, samo ga operite i osušite), staviti šećer te ga na laganoj vatri pustiti da se karamelizira. Dodati vodu, tek toliko da šećer ne zagori, pa u to dodati kuhane kore lubenice.
Kad zavrije, pustiti da kuhaju 15-ak minuta. A za to vrijeme narezati limune na šnite i pripremiti ostale začine. Dodati ih u zavrelu smjesu, te kuhati još nekih pet minuta. Preliti u vruće, sterilizirane teglice – prvo staviti komade lubenice, a zatim zaliti sirupom do vrha.
OSVJEŽAVAJUĆI KOKTEL
Sastojci
4 šolje lubenice
1 čaša tonika
¼ čaše svježeg soka od limete
ekstrakt ruma po želji
Priprema
Izmiksajte lubenicu i dvije čaše smjese ulijte u kalupe za led, a ostatak spremite u frižider. Kad ste spremni za koktele u mikser ubacite smrznute kockice lubenica, ostatak lubenice koji niste smrznuli, sok od limete, tonik i malo ekstrakta ruma i sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte listiće mente i natočite u visoke čaše.
SLADOLED OD LUBENICE
Sastojci
2 šoljice slatkog vrhnja
1 litra zaslađenog kondenziranog mlijeka
pola šoljice pirea od lubenice
1 šoljica čokoladnih mrvica (po želji)
1 kašičica morske soli
Priprema
Miksajte slatko vrhnje u velikoj zdjeli, u odvojenoj posudi umutite kondenzirano mlijeko i pire od lubenice. Dodajte sastojcima umućeno slatko vrhnje. Izlijte sve u posude po želji, pospite čoko mrvicama i solju. Ostavite u zamrzivaču minimalno šest sati dok se ne stisne.