Mafini od maka su aromatičan i sladak zalogaj koji dodatno oplemenjuje svestrana riznica vitamina – limun.
Sastojci:
- 2.5 šoljice brašna
- 4 kašičice meda
- 3 kašičice mljevenog maka
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 naribana korica limuna
- 2 kašičice kokosovog ulja (u krutom stanju)
- 2 čašice grčkog jogurta
- 2 jaja
- 1 kašičica limunovog soka
Sastojci za glazuru (optimalno):
- 1 šoljica šećera u prahu
- 3 kašičice limunovog soka
Upute:
Uključite šporet na 200 stepeni, a kalup za muffine nauljite s malo kokosovog ulja. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, mak, sol, prašak za pecivo i koricu limuna. Na laganoj vatri otopite kokosovu mast i malo ju rashladite prije nego ju umiješate u suhe sastojke. Dodajte grčki jogurt, jaja i 1 kašičicu limunovog soka, piše journal.hr.
Sjedinite sastojke u jednoličnu masu pa sipajte u kalup za muffine do pola. Pecite ih 20-25 minuta. U međuvremenu pripremite nadjev za ukrašavanje, u zdjeli pomiješajte limun i šećer dok ne dobijete gustu bijelu smjesu. Kada muffini budu gotovi prelijte ih glazurom i dodatno posipajte mrvicama maka za dekoraciju.