Salata sa slanutkom odličan je odabir za lagani (i zdrav) ljetni ručak. Možete je pripremiti i unaprijed te ponijeti na posao (ili na plažu). Zvijezda ove salate je lagani, kremasti kozji sir te sezonsko povrće kojeg možete prilagoditi svojim željama i okusu. Kim ovoj salati daje zanimljivu aromu. Ako koristite mljevene sjemenke kima, pola kašičice dodajte ravno u posudu za miješanje, bez prethodnog tostiranja.
Sastojci:
2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3 režnja bijelog luka, nasjeckanog
1 kašika korice limuna
2 kašike limunovog soka
3/4 kašičice morske soli
Svježe mljeveni crni papar
1 ½ kašičice kima
2 šoljice kuhanog slanutka, ocijeđenog i ispranog
1 šoljica cherry paradajza, prepolovljene
4 datule, bez košpica i narezane na kockice
3 krastavca, narezana na tanke polumjesece
¼ šoljice sitno nasjeckanog peršuna
85 g kozjeg sira
¼ šoljica svježe metvice
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, limunovu koricu, limunov sok, sol i papar. U maloj tavi na srednje laganoj vatri tostiraj sjemenke kima dok ne postanu aromatične, oko 30 sekundi. Pomjerite s vatre i malo ih zgnječite. Dodajte ih u zdjelu i promiješajte. Potom dodajte slanutak, paradajz, datule, krastavce i peršun. Sve dobro promiješajte. Salatu prebacite u tanjure za posluživanje i pospite je kozjim sirom i metvicom. Začinite po ukusu i poslužite.
Izvor: gastro.24sata.hr