Mediteranska salata sa slanutkom

Salata sa slanutkom odličan je odabir za lagani (i zdrav) ljetni ručak. Možete je pripremiti i unaprijed te ponijeti na posao (ili na plažu). Zvijezda ove salate je lagani, kremasti kozji sir te sezonsko povrće kojeg možete prilagoditi svojim željama i okusu. Kim ovoj salati daje zanimljivu aromu. Ako koristite mljevene sjemenke kima, pola kašičice dodajte ravno u posudu za miješanje, bez prethodnog tostiranja.

Sastojci:

2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

3 režnja bijelog luka, nasjeckanog

1 kašika korice limuna

2 kašike limunovog soka

3/4 kašičice morske soli

Svježe mljeveni crni papar

1 ½ kašičice kima

2 šoljice kuhanog slanutka, ocijeđenog i ispranog

1 šoljica cherry paradajza, prepolovljene

4 datule, bez košpica i narezane na kockice

3 krastavca, narezana na tanke polumjesece

¼ šoljice sitno nasjeckanog peršuna

85 g kozjeg sira

¼ šoljica svježe metvice

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, limunovu koricu, limunov sok, sol i papar.  U maloj tavi na srednje laganoj vatri tostiraj sjemenke kima dok ne postanu aromatične, oko 30 sekundi. Pomjerite s vatre i malo ih zgnječite. Dodajte ih u zdjelu i promiješajte. Potom dodajte slanutak, paradajz, datule, krastavce i peršun. Sve dobro promiješajte. Salatu prebacite u tanjure za posluživanje i pospite je kozjim sirom i metvicom. Začinite po ukusu i poslužite.

Izvor: gastro.24sata.hr