Bez obzira nalazite li se na brodu ili eksperimentirate s prvoklasnom morskom hranom u vašem apartmanu ili hotelu, ova jela ne smijete propustiti
Riblja čorba
– tri kašike maslinovog ulja
– ljute paprike
– četiri čehna bijelog luka
– glavica luka
– stabljika celera
– litar bistre riblje supe
– 400 gr soka od paradajza
– 300 gr dagnji
– 300 lignji
– 250 g repova škampa
– 700 g miješane morske ribe
– so
– biber
Priprema:
Koristite veću šerpu, u kojoj ćete na zagrijanom ulju pržiti isjeckani luk, pa dodati izgnječeni bijeli luk i ljutu papriku, te miješati. Zatim preliti sokom od paradajza, dodati polovinu riblje supe, pa kuhati na laganoj vatri oko 60 minuta. Dodati preostalu supu i očišćenu ribu isječenu na komade i isjeckane lignje, začiniti po ukusu, te kuhati još pet minuta. Potom ubaciti dagnje i repove škampa, poklopiti, kuhati pet minuta, pa poslužiti dok je toplo.
Pečena orada u vinu
Sastojci:
– za 4 osobe
– 1,5 kg orade
– so
– Vegeta
– biber
– 1,5 kg krompira
– 150 ml maslinovog ulja
– 200 ml bijelog vina
– peršun
– 3 češnja bijelog luka
– ruzmarin
– lovorov list
– limunov sok
– Vegeta
Priprema:
Pripremite oradu, očistite je, osušite upijajućim papirom. Prije pečenja uzdužno je zarežite i pospite s malo soli i bibera. Krompir izrežite na ploške, malo posolite i pouljite, pa izmiješajte. Zatim ga stavite u pleh, pa po njemu složite pripremljenu ribu i stavite u pećnicu, te pecite na 200°C. Pecite oko 50 minuta, uz povremeno premazivanje uljem. Tokom pečenja ribu po potrebi prekrijte aluminijskom folijom. U međuvremenu pripremite mješavinu od vina, malo vode ili ribljeg temeljca, ulja, nasjeckanog peršina, češnjaka, ružmarina, lovorova lista, limunova soka, malo soli, papra i Vegete. Pri kraju pečenja prelijte je pripremljenom mješavinom. Pečenu oradu s krompirom možete iznijeti na sto u posudi u kojoj se pekla.
Rižoto od morskih plodova
Sastojci:
– 1 manja glavica luka
– peršun
– 350 gr morskih plodova
– šolja riže
– 150 gr sosa od paradajza
– 50 gr parmezana
– maslinovo ulje
– bijeli luk
– so
– biber
Priprema:
Sitno isjeckan luk – pržite na maslinovom ulju, dodajte bijeli luk, te peršun i sve kratko dinstajte, pa dodajte morske plodove. Dinstati u poklopljenoj posudi uz povremeno miješanje.
Komadiće surimi štapića izvadite nakon nekoliko minuta, jer su oni ranije gotovi, a ostatku morskih plodova dodajte rižu, paradajz sos, so, biber i vodu. Povremeno miješati da riža ne zagori, ako je potrebno dodavati pomalo vode, ali paziti da se riža ne raskuha. Pred kraj, dodati surimi štapiće, ostatak isjeckanog peršuna. Po želji možete posuti ribanim parmezanom.
Mousse krema od dinje
Sastojci:
– 1 dinja (cca 500 g)
– 200 ml slatkog vrhnja
– 1 vrećica goveđeg želatine u prahu
– 4 kašičice šećera u prahu
– 1 vanilin šećer
Priprema:
Želatin pripremite prema uputama na pakiranju i ostavite da nadođe. Dinju očistite, pa je zajedno sa šećerom i vanilin šećerom sameljite u blenderu. Nekoliko kockica sačuvajte za dekoraciju. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, sklonite s vatre i dodajte pripremljeni želatin. Dobro promiješajte da se želatina otopi, pa dodajte pire od dinje i aromu vanilije. Sve dobro izmiješajte i naspite u čaše za posluživanje. Desert dobro ohladite i poslužite se!