Najbolja hrana za zimske dane

Hrana koja osvježava i daje snagu je idealna za hladne mjesece koji nam predstoje. Pogledajte spisak namirnica koje su bogate vitaminima i antioskidansima

Nar

Sjemenke nara su bogate polifenolima, biljnim hemikalijama koje se bore protiv upala. Pomiješajte sjemenke sa zobenim pahuljicama za ukusan i zdrav obrok.

Prokuli

Skinite s njih zadnji sloj lišća, presijecite ih na pola, prelijte maslinovim uljem i začinite sa malo morske soli. Stavite ih u tepsiju i pecite na 180 stepeni dok ne poprime lagano zlatnu boju. Odličan su izvor antioskidanasa.

Kivi

Jedan kivi sadrži oko 100 miligrama čuvara imuniteta, vitamina C. Dodajte kriške kivija u salatu sa špinatom.

Cvekla

Zamotajte cveklu u foliju i pecite na 180 stepeni u rerni dok se ne skuha. Isijecite je i ubacite u salatu od blitve i izmrvljenog kozjeg sira. Dodajte malo maslinovog ulja, piše (Blic.rs)

Grejp

Grejp sadrži flavanone, vrstu antioksidanta za koje se pokazalo da sprječavaju širenje ćelija zaraženih rakom. Uključite ih u voćnu salatu ili stavite kao ukras na kolač.