Jesen donosi svježinu u zraku, tople boje prirode, ali i nevjerojatne okuse koji podsjećaju na dom i udobnost.
Kada se spoje sezonske namirnice poput jabuka, bundeve, oraha i cimeta, nastaju kolači koji griju dušu. U ovom članku, istražit ćemo pet jesenjih slastica koje će ispuniti vaš dom mirisima, a nepce okusima za pamćenje.
Klasična Pita od Jabuka s Cimetom
Ništa ne miriše na jesen kao svježe pečena pita od jabuka. Hrskava korica, sočne jabuke i mirisni cimet savršeno se spajaju u ovom tradicionalnom desertu.
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 200g maslaca
- 1/4 šolje hladne vode
- 6 velikih jabuka (Granny Smith su idealne)
- 1/2 šolje šećera
- 2 kašike cimeta
- Sok jednog limuna
Priprema:
Pomiješajte brašno i maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte hladnu vodu i umijesite tijesto. Ostavite ga da odmara u frižideru 30 minuta.
Ogulite i narežite jabuke. Pomiješajte ih sa šećerom, cimetom i limunovim sokom.
Razvaljajte tijesto i postavite ga u kalup. Napunite jabukama, prekrijte drugim dijelom tijesta i pecite 40 minuta na 180°C.
Poslužite uz kuglu sladoleda od vanilije za potpuni užitak.
Kolač od Bundeve s Kremom od Sira
Bundeva je kraljica jeseni, a ovaj sočni kolač naglašava njezinu bogatu teksturu i slatkoću. Ovaj kolač savršen je spoj začina i kreme od sira.
Sastojci:
- 1 šolja pirea od bundeve
- 2 šolje brašna
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje ulja
- 2 jaja
- 1 kašika cimeta, muškatnog oraščića i đumbira
- 200g krem sira
- 1/4 šolje prah šećera
Priprema:
Umutite pire od bundeve s jajima, šećerom i uljem. Dodajte brašno i začine te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Izlijte smjesu u kalup i pecite na 180°C oko 35 minuta.
Krem sir pomiješajte s prah šećerom. Premažite ohlađeni kolač i uživajte u bogatom okusu bundeve.
Cimet Rola (Cinnamon Rolls)
Cimet rolice su savršena kombinacija mekog tijesta, slatkog punjenja i aromatičnog cimeta. Kada se preliju glazurom od krem sira, ove rolice postaju idealan desert uz šoljicu čaja ili kafe.
Sastojci:
- 3 šolje brašna
- 1 šolja mlijeka
- 1/4 šolje šećera
- 1 paketić suhog kvasca
- 1/2 šolje maslaca
- 2 kašike cimeta
- 1 šolja prah šećera
- 200g krem sira
Priprema:
Rastopite kvasac u toplom mlijeku s malo šećera. Dodajte brašno, šećer i maslac i mijesite dok ne dobijete mekano tijesto. Ostavite da naraste.
Razvaljajte tijesto, pospite cimetom i šećerom, a zatim smotajte u rolat. Isijecite na komade i pecite 20 minuta na 180°C.
Premažite rolice kremom od sira pomiješanom s prah šećerom i poslužite ih tople.
Orasnice s Medom i Čokoladom
Ovaj starinski recept vraća nas u djetinjstvo, a savršeno hrskave orasnice s bogatim okusom meda i čokolade pravi su jesenji klasik.
Sastojci:
- 2 šolje mljevenih oraha
- 1 šolja meda
- 1/2 šolje šećera
- 200g tamne čokolade
- 1 kašika maslaca
Priprema:
Pomiješajte orahe, med i šećer. Oblikujte male kuglice ili štapiće.
Pecite ih na 180°C oko 15 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe.
Rastopite čokoladu i maslac i umočite ohlađene orasnice. Ostavite ih da se stvrdnu prije posluživanja.
Kruške u Karamelu
Ako tražite jednostavan, ali elegantan desert, kruške u karamelu su savršene. Ovaj desert je lagan, a istovremeno luksuzan, idealan za hladne jesenje večeri.
Sastojci:
- 4 kruške
- 1 šolja šećera
- 1/4 šolje vode
- 50g maslaca
- Sok pola limuna
Priprema:
Ogulite kruške, prepolovite ih i uklonite sjemenke.
U tavi rastopite šećer i vodu dok ne dobijete zlatni karamel. Dodajte maslac i limunov sok.
Dodajte kruške u karamel i kuhajte ih dok ne postanu mekane.
Poslužite tople kruške uz kuglu sladoleda ili prelijte preostalim karamelom.
Jesen je idealno vrijeme za kuhinjske avanture i isprobavanje novih slastica. Ovi kolači ne samo da donose radost svakom tko ih proba, već unose toplinu i ugodnost u svaki dom. Bilo da uživate u klasičnoj piti od jabuka, sočnom kolaču od bundeve ili mirisnim cimet rolicama, ovi deserti će vas podsjetiti na sve čari jeseni. Neka vaša kuća zamiriše jesenjim začinima i neka svaki zalogaj bude pravi užitak!