Najbolji jesenji kolači: Top 5 recepta koje morate probati

Jesen donosi svježinu u zraku, tople boje prirode, ali i nevjerojatne okuse koji podsjećaju na dom i udobnost.

 

Kada se spoje sezonske namirnice poput jabuka, bundeve, oraha i cimeta, nastaju kolači koji griju dušu. U ovom članku, istražit ćemo pet jesenjih slastica koje će ispuniti vaš dom mirisima, a nepce okusima za pamćenje.

Ništa ne miriše na jesen kao svježe pečena pita od jabuka. Hrskava korica, sočne jabuke i mirisni cimet savršeno se spajaju u ovom tradicionalnom desertu.

 

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 200g maslaca
  • 1/4 šolje hladne vode
  • 6 velikih jabuka (Granny Smith su idealne)
  • 1/2 šolje šećera
  • 2 kašike cimeta
  • Sok jednog limuna

 

Priprema:

Pomiješajte brašno i maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte hladnu vodu i umijesite tijesto. Ostavite ga da odmara u frižideru 30 minuta.

Ogulite i narežite jabuke. Pomiješajte ih sa šećerom, cimetom i limunovim sokom.

Razvaljajte tijesto i postavite ga u kalup. Napunite jabukama, prekrijte drugim dijelom tijesta i pecite 40 minuta na 180°C.

Poslužite uz kuglu sladoleda od vanilije za potpuni užitak.

Bundeva je kraljica jeseni, a ovaj sočni kolač naglašava njezinu bogatu teksturu i slatkoću. Ovaj kolač savršen je spoj začina i kreme od sira.

 

Sastojci:

  • 1 šolja pirea od bundeve
  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja šećera
  • 1/2 šolje ulja
  • 2 jaja
  • 1 kašika cimeta, muškatnog oraščića i đumbira
  • 200g krem sira
  • 1/4 šolje prah šećera

 

Priprema:

 

Umutite pire od bundeve s jajima, šećerom i uljem. Dodajte brašno i začine te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Izlijte smjesu u kalup i pecite na 180°C oko 35 minuta.

Krem sir pomiješajte s prah šećerom. Premažite ohlađeni kolač i uživajte u bogatom okusu bundeve.

  1. Cimet Rola (Cinnamon Rolls)

 

Cimet rolice su savršena kombinacija mekog tijesta, slatkog punjenja i aromatičnog cimeta. Kada se preliju glazurom od krem sira, ove rolice postaju idealan desert uz šoljicu čaja ili kafe.

 

Sastojci:

  • 3 šolje brašna
  • 1 šolja mlijeka
  • 1/4 šolje šećera
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 1/2 šolje maslaca
  • 2 kašike cimeta
  • 1 šolja prah šećera
  • 200g krem sira

 

Priprema:

 

Rastopite kvasac u toplom mlijeku s malo šećera. Dodajte brašno, šećer i maslac i mijesite dok ne dobijete mekano tijesto. Ostavite da naraste.

Razvaljajte tijesto, pospite cimetom i šećerom, a zatim smotajte u rolat. Isijecite na komade i pecite 20 minuta na 180°C.

Premažite rolice kremom od sira pomiješanom s prah šećerom i poslužite ih tople.

  1. Orasnice s Medom i Čokoladom

 

Ovaj starinski recept vraća nas u djetinjstvo, a savršeno hrskave orasnice s bogatim okusom meda i čokolade pravi su jesenji klasik.

 

Sastojci:

  • 2 šolje mljevenih oraha
  • 1 šolja meda
  • 1/2 šolje šećera
  • 200g tamne čokolade
  • 1 kašika maslaca

 

Priprema:

Pomiješajte orahe, med i šećer. Oblikujte male kuglice ili štapiće.

Pecite ih na 180°C oko 15 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe.

Rastopite čokoladu i maslac i umočite ohlađene orasnice. Ostavite ih da se stvrdnu prije posluživanja.

  1. Kruške u Karamelu

 

Ako tražite jednostavan, ali elegantan desert, kruške u karamelu su savršene. Ovaj desert je lagan, a istovremeno luksuzan, idealan za hladne jesenje večeri.

 

Sastojci:

  • 4 kruške
  • 1 šolja šećera
  • 1/4 šolje vode
  • 50g maslaca
  • Sok pola limuna

 

Priprema:

Ogulite kruške, prepolovite ih i uklonite sjemenke.

U tavi rastopite šećer i vodu dok ne dobijete zlatni karamel. Dodajte maslac i limunov sok.

Dodajte kruške u karamel i kuhajte ih dok ne postanu mekane.

Poslužite tople kruške uz kuglu sladoleda ili prelijte preostalim karamelom.

 

Jesen je idealno vrijeme za kuhinjske avanture i isprobavanje novih slastica. Ovi kolači ne samo da donose radost svakom tko ih proba, već unose toplinu i ugodnost u svaki dom. Bilo da uživate u klasičnoj piti od jabuka, sočnom kolaču od bundeve ili mirisnim cimet rolicama, ovi deserti će vas podsjetiti na sve čari jeseni. Neka vaša kuća zamiriše jesenjim začinima i neka svaki zalogaj bude pravi užitak!