Ovo voće još je u antičkom dobu imalo svoju primjenu, a do danas se smatra simbolom plodnosti, te se ubraja među najzdravije voće na svijetu. Nar, u narodu poznat i kao šipak, obiluje vitaminom C, odličan je antioksidant, i pomaže u jačanju imuniteta, poboljšanju krvne slike. Šaroliku primjenu ima i u gastronomiji, a evo kako s narom možete pripremiti i neka maštovita jela
Krompir salata sa narom
Sastojci (4 osobe)
- kg krompira,1 mala glavica ljubičastog luka, 4 do 5 kašika sitno isjeckanih svježih začina (mirođija, nana, peršun, mladi luk ), 1 manji nar, 1/4 kašičice sumak, sok od 1 limuna, po ukusu so, biber, crvena paprika, tučena ljuta paprika, 75 ml maslinovog ulja ili po ukusu.
Priprema
Krompir dobro izribati, staviti u šerpu, dodati malo soli i napuniti s vodom. Kuhati dok se krompir ne skuha. Ocijediti od vode i ostaviti da se prohladi, da bi mogli da ga ogulite. Isjeći na kockice po vašoj želji. U manju posudu isjeći luk, posoliti i ostaviti nekoliko minuta da odstoji.
U veću zdjelu staviti isječen krompir i luk, dodati svježe začinske biljkice, so, biber, sumac, nar i tučenu ljutu papriku. U posebnu zdjelicu umutiti limunov sok i maslinovo ulje i preliti preko salate i vrlo pažljivo (da ne zgnječite nar) promiješati salatu.
Čokoladna torta s narom
Sastojci (8 osoba)
BISKVIT: 4 jaja, 120 g šećera, 200 g margarina, 100 g čokolade za kuhanje, 4 kašike brašna, 1 prašak za pecivo.
KREMA: 0,5 L slatkog vrhnja, 300 g čokolade za kuhanje
PRILOZI: nar(šipak) i šlag
Priprema:
Biskvit: Miksajte žumanjke i šećer dok se ne sjedine.
U to dodajte otopljeni margarin s čokoladom (pričekajte da se ohlade kako se žumanjak ne bi zgrudvao). Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo pa miksajte dok smjesa ne postane jednolična.
Na kraju rukom umiješajte bjelanjke u smjesu. Zagrijte pećnicu na 180 – 200 stepeni i pecite 20-ak minuta.
Krema: U posudu ulijte slatko vrhnje i odmah dodajte čokoladu, te na pari uz neprestano miješanje pričekajte dok smjesa ne postane jednolična i vruća.
Biskvit lagano izbodite vilicom, te kad se malo ohladi prelijte vrućom kremom. Pričekajte da se ohladi na sobnu temperaturu i zatim stavite u frižider da se lijepo stisne (min 2 sata).
Ohlađenu tortu ukrasite po želji te poslužite uz nar.
Liker od nara
Sastojci
– 7 komada zrelog nara, jedna korica limuna1/2 kg šećera, 7 dl lozove rakije, 3 dl vode i 1 štapić cimeta
Priprema:
Nar očistite od ljuski i membrana. Najbolje je presjeći ga na pola, te stisnuti sadržaj polovice u zdjelu s vodom. Sve membrane će isplivati na površinu, a sjeme će ostati na dnu. Sjemenje nara stavite u teglu i usitnite. Ogulite koricu limuna i dodajte. U steriliziranu teglu stavite sjemenke nara, limunovu koricu i štapić cimeta. Ulijte rakiju u teglu i zaklopite. Pustite da stoji oko tri sedmice. Svaki dan protresite teglu. Nakon tri sedmice ocijedite sve iz likera, kroz čistu gustu gazu. Liker vratite u teglu, a sve ostalo bacite. Šećer rastopite u vodi, na laganoj vatri, pazite da šećer ne karamelizira i ne izgori, dovoljno je da se rastopi. Ohladite sirup. Hladan sirup dodajte u teglu s ocijeđenom infuzijom nara. Ostavite još 4-5 sedmica na tamnom mjestu, a potom je vaš liker spreman.