Neodoljivi Pumpkin Cake: Kolač od bundeve koji morate isprobati

Kada stignu hladniji jesenji dani, nema boljeg načina da se ugrijete nego uz mirisni kolač od bundeve (Pumpkin Cake).

 

Ovaj desert je nezaobilazan u sezoni kada bundeva dominira, a svojim bogatim, začinjenim ukusom savršeno dočarava atmosferu jeseni. Ako volite kombinaciju sočnog biskvita, toplih začina poput cimeta i orašastih plodova, ovaj recept će vas oduševiti!

Sastojci

 

Za pripremu Pumpkin Cake-a, potrebni su vam sljedeći sastojci:

 

Za biskvit:

 

  • 300 g pirea od bundeve (domaći ili iz konzerve)
  • 250 g brašna
  • 200 g šećera
  • 100 ml biljnog ulja (suncokretovo ili kokosovo)
  • 3 jaja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice muškatnog oraščića
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije

 

Za kremu:

 

  • 200 g krem sira
  • 100 g maslaca (omekšanog)
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije

 

Priprema

 

  1. Priprema biskvita:

 

  1. Zagrijavanje rerne: Prvo zagrijte rernu na 180°C i pripremite pravougaoni pleh, obložite ga papirom za pečenje ili lagano premažite maslacem i pospite brašnom.
  2. Miksanje mokrih sastojaka: U velikoj posudi izmiksajte pire od bundeve, biljno ulje, šećer, vaniliju i jaja. Miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
  3. Suhi sastojci: U drugoj posudi pomješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i prstohvat soli.
  4. Polako dodajte suhe sastojke u smjesu s bundevom i lagano miješajte dok se sve ne sjedini.
  5. Pečenje: Sipajte smjesu u pripremljen pleh i pecite oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista. Nakon pečenja, ostavite kolač da se potpuno ohladi.

 

  1. Priprema kreme:

 

  1. Miksanje kreme: U međuvremenu, u drugoj posudi umutite krem sir, omekšali maslac, šećer u prahu i ekstrakt vanilije dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu.
  2. Premazivanje kolača: Kada se biskvit potpuno ohladi, ravnomjerno ga premažite kremom od sira.

 

Savjeti za posluživanje:

 

  • Orašasti dodaci: Ako želite dodatno obogatiti kolač, pospite ga sjeckanim orasima ili bademima za hrskavost.
  • Začini: Dodajte prstohvat đumbira ili klinčića u smjesu za biskvit kako biste pojačali jesenske ukuse.
  • Serviranje: Pumpkin Cake je najbolji kada se malo rashladi. Poslužite ga uz šalicu toplog čaja ili kafe.

 

Zašto volimo Pumpkin Cake?

 

Kolač od bundeve nije samo desert – to je prava poslastica koja unosi toplinu i udobnost u hladne jesenje dane. Bundeva daje biskvitu sočnost i prirodnu slatkoću, dok začini poput cimeta i muškatnog oraščića stvaraju neodoljiv miris i okus koji priziva uspomene na jesenje šetnje i druženja.

 

Osim toga, ovaj kolač je relativno jednostavan za pripremu, pa ga možete brzo napraviti za porodične ručkove, praznične večeri ili čak kao poslasticu uz popodnevnu kafu.

 

Pumpkin Cake je pravi jesenji klasik koji će vas osvojiti svojom sočnošću, bogatim ukusom i predivnim začinima. Ovaj kolač je savršen način da iskoristite sezonu bundeve i uživate u toplim aromama jeseni.

 

Pratite naš recept i obradujte svoje najmilije neodoljivom slasticom koja će se brzo naći na vrhu liste omiljenih jesenjih deserata.