Inspirirajte se našim jelovnikom i krenite na nezaboravno kulinarsko putovanje…
Kikiriki kuglice
Sastojci:
– 200 gr samljevenog kikirikija
– 100 gr krem sirnog namaza
– 2 male kašike pavlake
– 100 gr susama
Priprema:
Kikiriki, koji je prethodno samljeven, pomiješati s dvije kašike preprženog susama i 100 grama kremastog sira i dvije kašike pavlake. Sve dobro izmiješati. Praviti kuglice i uvaljati u ohlađeni susam.
Francuski krompir iz rerne
Sastojci:
– kg krompira
– glavica luka
– 300 gr goveđih kobasica
– 5 kuhanih jaja
– 2 jajeta
– 2 dl kisele pavlake
– 200 gr trapista
– so
– biber
Priprema:
Koristite vatrostalnu posudu – pomastite je. Isijecite glavicu luka, krompir režite na kolutove i poredajte po posudi, potom red goveđih kobasica, red kuhanih jaja. Postupak ponavljajte – dok ne potrošite sav materijal. Smjesu prelijte s dva umućena jajeta i pavlakom, dodajte i mlijeko. Začinite. Pecite oko 40 minuta, kada krompir dobije rumenu boju – pospite sir.
Teleće pečenje
Sastojci:
– kilogram teletine
– ½ čaše suhog bijelog vina
– 200 ml supe od povrća
– krompir – po želji
– 2 mrkve
– glavica crvenog luka
– 2 grančice ruzmarina
– maslinovo ulje
– so
– biber
– Vegeta
Priprema:
Začinite meso, uvežite ga čvrsto kuhinjskom špagom. Pripremite i povrće – očistite mrkvu i izrežite je na štapiće, ogulite krompir (srednja veličina) – posolite i dodajte Vegetu. Očistite luk i izrežite na pola. Grančice ruzmarina operite i osušite kuhinjskim papirom. Potrebna vam je duboka posuda u kojoj ćete pržiti meso, a koju je potrebno prethodno pomastiti– sve dok se ne stvori lijepa korica. Dodajte i vino, pa pustite da ispari. Oko mesa rasporedite krompir, mrkvu, luk i, zalijte supom, pokrijte i stavite u pećnicu – na 200°C. Nakon pola sata, temperaturu smanjite na 180°C i pecite još pola sata. Isključite pećnicu i posudu s mesom ostavite unutra još 30-ak minuta. Nakon toga meso izvadite, odstranite špagu i narežite na tanke kriške.
Izvadite krompir i mrkvu, složite oko mesa. Sav sok (umak) od pečenja procijedite da odstranite luk i ružmarin), pa time zalijte meso.
Snickers torta
Potrebni sastojci za koricu:
– 300 gr mljevenog keksa
– 100 gr otopljene čokolade po izboru
– 120 ml mlijeka
Potrebni sastojci za karamel kremu:
– 400 gr šećera
– 200 gr putera
– 240 ml slatke pavlake
– 250 gr pečenog neslanog kikirikija
Potrebni sastojci za nugat kremu:
– 800 ml mlijeka
– 5 kašika šećera
– 2 pudinga (okus tofi karamela)
– 200 gr putera
– 100 gr šećera u prahu
Potrebni sastojci za ganaž:
– 130 ml slatke pavlake
– 50 gr putera
– 200 gr čokolade za kuhanje
Postupak pripreme:
Sve sastojke za koricu sjediniti. Nakon što se smjesa sjedinila, koricu utisnuti u kalup za torte. Koricu odložiti u frižider dok pripremate ostale kreme. Za karamel sloj potrebno je šećer topiti na srednjoj temperaturi i sve vrijeme miješati kako ne bi zagorio. Kada se šećer otopio, sklonite ga s vatre. U otopljeni šećer dodati slatku pavlaku i puter. Karamel vratiti na vatru i kuhati pet minuta dok se sve istopi i sjedini. Karamel treba da bude rijedak, kikiriki sameljite na krupnije komadiće, te dodajte karamel kremu i sve sjedinite. Nakon toga sipati na koricu i odložiti u frižider dok se ne stegne. Za nugat kremu potrebno je da pripremite dvije vrećice pudinga (okus tofi karamela) po uputstvu na vrećici od pudinga. Sve vrijeme miješajte dok ne dobijete gustu smjesu, te ostavite da se skroz ohladi. Nakon toga, puter sobne temperature izmiksati sa šećerom u prahu. U izmiksani puter dodavati malo po malo ohlađenog pudinga. Miksati dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Zatim nugat kremu staviti preko karamel kreme. Nugat kremu ravnomjerno rasporediti po torti. Za ganaž – potrebno je sve sastojke topiti na srednjoj temperaturi. Ganaž – miješajte i paziti da ne prokuha. Prohlađeni ganaž sipati preko nugat kreme, te tortu ukrasiti pečenim kikirikijem. I to je to, torta je spremna.