Med se od davnina koristi i kao hrana i kao lijek. Razlog leži u činjenici da je bogat hranjivim spojevima i ima više blagodati za zdravlje. Posebno je zdrav kada se koristi kao zamjena za rafinirani šećer. U nastavku smo izdvojili nekoliko njegovih blagodati koje će vas potaknuti da ga koristite u vašoj svakodnevnici.
Sadrži hranjive sastojke
Med je slatka, gusta tekućina koju rade pčele. Pčele sakupljaju šećer u svojoj okolini, uglavnom nektar cvijeća koji je bogat šećerom, a onda proizvode med. Nutritivno, jedna kašika meda sadrži 64 kalorije i 17 grama šećera, uključujući fruktozu, glukozu, maltozu i saharozu. Sadrži i tragove vitamina i minerala. Ono u čemu je med najbolji su biokativni biljni spojevi i antioksidansi. Tamniji medovi imaju ih čak i više od svjetlijih. Boja, kao i miris i okus meda ovise o vrsti posjećenog cvijeća.
Kvalitetan med bogat je antioksidant
Med sadrži brojne antioksidanse među kojima su fenolni spojevi poput flavonoida. Podsjetimo, antioksidansi su povezani sa smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara te nekih vrsta karcinoma. Mogu biti dobri i za zdravlje očiju.
Med je „manje zlo“ od šećera za dijabetičare
Dokazi koji se tiču meda i dijabetesa su raznoliki. S jedne strane med može smanjiti rizik od srčanih bolesti koje su česte kod osoba s dijabetesom tipa 2. S druge strane, neka istraživanja su otkrila da on također može povećati razinu šećera u krvi, samo ne toliko kao rafinirani šećer.
Zaključno, iako je med za osobe s dijabetesom bolja opcija od rafiniranog šećera, treba ga jesti s oprezom.
Antioksidanti u medu pomažu u snižavanju krvnog pritiska
Med može pomoći u snižavanju krvnog pritiska jer sadrži antioksidativne spojeve koji su povezani s nižim krvim pritiskom. Studije provedene na ljudima i štakorima pokazale su umjereno smanjenje krvnog pritiska zbog konzumacije meda.
Med poboljšava holesterol
Visoka razina holesterola predstavlja rizik za razvoj srčanih bolesti, a nekoliko studija pokazalo je da med može poboljšati razinu holesterola, odnosno med smanjuje ukupni i \”loši\” holesterol, a podiže razinu \”dobrog\” holesterola.
Med može smanjiti trigliceride
Povišeni trigliceridi u krvi su također jedan od rizika za razvoj srčanih bolesti. Povezani su i s rezistencijom na inzulin, glavnim pokretačem dijabetesa tipa 2.
Antioksidanti u medu povezani su i s drugim blagotvornim učincima na zdravlje srca
Jedno istraživanje pokazalo je i da med štiti srce od oksidacijskog stresa. Naravno, potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se ovi utjecaji meda potvrdili, tako da ove rezultate uzmite s rezervom.
Med pomaže u zacjeljivanju opekotina i rana
Med se za zacjeljivanje rana i opekotina koristi još od starog Egipta. Istraživači vjeruju da ljekovite moći meda proizlaze iz njegovih antibakterijskih i protuupalnih učinaka, kao i iz njegove sposobnosti da hrani okolno tkivo. Med može pomoći i u liječenju drugih stanja kože kao što su psorijaza i herpes.
Med je zdravija alternativa šećeru
Med je ukusna i zdravija alternativa rafiniranom šećeru. Ipak, iako ukusan i zdraviji i dalje je bogat kalorijama i šećerom. Zato prilikom kupovine meda pazite da kupite kvalitetan proizvod. Imajte na umu i da se med treba jesti umjereno, a njegove blagodati najizraženije su kada zamjenjuje neki drugi, nezdraviji zaslađivač.