Posebno ljeti želimo lagano koračati kroz život. Usklađeni s takvim stilom življenja su i naši lepršavi recepti koji će probuditi vašu želju da na svojim stolovima servirate nešto drugačije
Merima Omerašević važi za pionirku u pravljenju sirovih poslastica u našoj zemlji. Njeni s mnogo mašte pripremljeni deserti i slana jela osvajaju mnoštvom okusa.
Instagram: Rawfoodism; Facebook: Mima’s vegan bakery
Salsa od kvinoje i graha
Sastojci:
1 šolja kuhane kvinoje
1 konzerva graha
1/2 šolje sjeckanog crvenog luka
1/2 šolje sjeckane crvene paprike
1/2 šolje sjeckanog paradajza
2 kašike peršuna
2 kašike usitnjene chili papričice
1/4 kašičice kima
maslinovo ulje
Priprema
Pomiješajte sve sastojke. Možete jesti kao salatu, s tortilla čipsom, ili napravite tacose od listova zelene salate, koje ćete napuniti ovom smjesom.
Sorbe od jagoda
Sastojci:
2 šolje smrznutih jagoda
5 hurmi
1/4 šolje nekog biljnog mlijeka
Priprema
Blendirate jagode i hurme. Nakon što se sjedine, dodate mlijeko. Možete odmah servirati ili zamrznuti, pa koristiti kasnije.
Po želji za ukrašavanje možete koristiti: zrna kakaa, orašide, sjemenke konoplje ili chia sjemenke.
Osvježavajuća limunada
Sastojci:
1/2 sjeckanog krastavca
2 limuna
korica 1 limuna
šaka listova mente
6 šolja vode
Priprema
U bokal stavite sjeckani krastavac, zatim koricu limuna i sok dva cijeđena limuna. Dodajte listove mente i vodu. Stavite u frižider najmanje pola sata, ili čak nekoliko sati, kako bi se okusi spojili. Što duže stoji, to će biti ukusnije.
Čokoladni sladoled s višnjama i bademima
Sastojci:
4 smrznute banane
2 šolje višanja
1/3 šolje kakaa
1/4 šolje bademovog putera
1/2 šolje bademovog mlijeka
1/4 šolje kakao zrna
1/4 šolje badema u listićima
1/4 šolje sjeckanih višanja
Priprema
Blendirate banane, višnje, kakao, bademov puter i bademovo mlijeko dok se ne sjedine. Prebacite smjesu u zdjelu i umiješajte zrna kakaa, listiće badema i sjeckane višnje. Zamrznuti preko noći. Prije serviranja izvaditi na 10-15 minuta. Zamrznuto može stajati i 2-3 sedmice.