Savjeti koji slijede sigurno će pomoći
Novije gradnje najčešće nemaju projektirane ostave, jer se uglavnom teži iskoristiti svaki centimetar prostora za stambeni dio, a ako i imate ostavu u stanu ili kući, obično je to veoma mala prostorija. Zbog toga je veoma važno pravilno organizirati prostor za odlaganje i razmisliti šta treba skladištiti, a čega se treba odreći.
Skladištenje u stanu može se koristiti za skladištenje zaliha, suđa, proizvoda za čišćenje i tako dalje. Dizajn malog skladišnog prostora zahtijeva pažljivu organizaciju. Svaka stvar treba da ima svoje specifično mjesto. Ostave najčešće nisu odvojene od kuhinje, već su njen sastavni dio u obliku velikih izvlačnih elemenata ili ugradbenih ormara u koje spremamo namirnice. U nedostatku prostora u enterijeru, ostavu možete smjestiti i na terasu ili balkon. Oni koji ostavu imaju rijetko baš u svakom trenutku znaju gdje im se šta u njoj nalazi i ona je, čini se, nekako uvijek zadnja na redu za spremanje. Ali, kada je uredite, shvatit ćete kako vam ona štedi novac i vrijeme.
Izvadite sve iz ostave. Pregledajte šta ste sve nagomilali i kategorizirajte stvari. U prvi plan idu one koje najčešće koristite, za njima one koje su “aktivne” samo za vrijeme praznika i proslava.
Ostalo poklonite, ili, ako je pokvareno, bacite. Sigurno imate bar neki sokovnik koji ste dobili još kada ste se udali, ali ga niste koristili. Vjerojatno i nećete. Zato ga poklonite. Nekome sigurno treba.
Police obrišite i uredite. Možete ubaciti i neke nove, ovisno o tome koliko prostora imate, kao i košarice, kutije s kukicama i vješalicu.
Stvari vraćajte u ostavu po kategorijama ili zonama. Na najpristupačnija mjesta stavite ono što često koristite, a teže stvari, poput tegli, držite na dnu da ne biste previše opterećivali police na vrhu.
Da biste se lakše organizirali, na rubove polica, korpe i kutije, ili stvari koje se nalaze na tom mjestu, možete zalijepiti naljepnice s nazivom namirnica. Čak i ako vi znate i pamtite gdje se šta nalazi, nije ista situacija s ostalim članovima porodice, koje ćete, sigurno, nekada poslati da vam donesu nešto iz ostave.
Napravite sada listu svih namirnica u vašem sređenom špajzu. Upišite koliko čega imate, rokove trajanja, da li nešto trebate kupiti… Objesite listu na vrata i ažurirajte svake sedmice ili mjeseca prije planiranja jelovnika i izrade shopping liste.
Kada planirate ostavu, vodite računa o sljedećem:
- Ostava ne smije biti blizu izvora topline;
- Poželjno je da prostor bude ventiliran;
- Planirajte rasvjetu u ostavi;
- Police u ostavi mogu, ali ne moraju biti dekorativne;
- Budite kreativni i police napravite sami.
Kako složiti namirnice?
Povrće poput krompira i luka držite na najhladnijem i najtamnijem mjestu vaše ostave, ali nikad blizu jedno drugog. Naime, luk upija vlagu iz krompira i brže se kvari. Bitno je i razdijeliti namirnice prema korištenju: one koje se upotrebljavaju češće trebale bi biti pri ruci, a one koje rjeđe koristite mogu se ostaviti na udaljenije mjesto. Posebno mjesto trebalo bi osigurati za boce pića. Bez sumnje, a i prema iskustvu, za pohranu namirnica u ostavi najjednostavnije rješenje su police. Postavite ih tako da svakoj polici možete prići i tako da iskoristite što više prostora. Shodno tome koliko namirnica držite police možete nanizati od poda do plafona. Donje police mogu biti šire, jer se njima lako može pristupiti. U gornjoj zoni police mogu biti uže kako bi što lakše dohvatili namirnice s njih.
Osim polica, u ostavi su dobro rješenje kukice, ladice i posebne pregrade za začine, a nije zgoreg da u ovom kutku držite i male kuhinjske uređaje za koje nemate mjesta u kuhinji.
4 dodatna savjeta za sređivanje ostave
- Ispraznite sve police, očistite ih i, dok je prostor još prazan, vidite trebaju li vam možda novi pomoćni elementi za skladištenje namirnica poput ladica, polica ili kutija.
- Bez žaljenja pobacajte sve namirnice koje ne koristite duže vrijeme ili im je istekao rok trajanja.
- Sortirajte hranu po kategorijama (naprimjer, konzervirana hrana, flaše i slično) i smjestite svaku vrstu na svoju policu.
- Sitne namirnice poput praška za pecivo, vanilinog šećera, cimeta ili kakaa smjestite u plastične prozirne kutije i stavite ih na policu.
Dobro organizirana ostava daje vam mogućnost kvalitetnijeg snalaženja u prostoru, te bolju organizaciju rada i života. Zato uredite što prije svoju ostavu i uživajte!
Piše: Elma Rahmanović, dipl. ing. arh “BIRO 387” Sarajevo