Osvježavajući ljetni kokteli

Opustite se i zabavite pripremajući ova ukusna pića 

Osvježavajući koktel od lubenice

\"\"

 Sastojci:

– 4 šolje lubenice

– 1 čaša tonika

– ¼ čaše svježeg soka od limete

– ekstrakt ruma po želji

Priprema:

Izmiksajte lubenicu i dvije čaše smjese naspite u kalupe za led, a ostatak spremite u frižider. Kada ste spremni za koktele u mikser ubacite smrznute kockice lubenica, ostatak lubenice koji niste smrznuli, sok od limete, tonik i malo ekstrakta ruma i sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte listiće mente i natočite u visoke čaše.

Mojito – u borbi protiv vrućina

\"\"

 Sastojci:

– 10 listića mente

– ½ limete

– 2 kašike šećera

– 1 šoljica zdrobljenog leda

– 45 ml bijelog ruma

– ½ šoljice mineralne vode

Priprema:

Krišku limete i listiće mente pomiješajte i izdrobite u visokoj čaši, a zatim dodajte još dvije kriške limete i šećer, te ponovno izdrobite kako bi se otpustili sokovi. Čašu napunite ledom do vrha, naspite rum i mineralnu vodu. Promiješajte, te dodajte još šećera po želji. Dekorirajte kriškama limete.

Pina Colada – za tropski doživljaj

\"\"

Sastojci:

– 25 ml kokosovog mlijeka (ili šlaga),

– 100 ml soka od ananasa (najbolje svježeg),

– 30 ml bijelog ruma

– 30 ml tamnog ruma

Priprema:

Nekoliko kockica leda, rum, sok od ananasa, i kokosovo mlijeko ili šlag izmiksajte u blender na najvećoj brzini. Sipajte koktel u visoku čašu – koju ste prethodno ohladili u frižideru i dekorirajte je. Za ukrašavanje koristite tri kriške ananasa koje ste izrezali na trouglove ili kockice i dodajte jednu trešnju. Pina Coladu servirajte sa slamčicom, a ako želite možete u čašu staviti i jedan ukrasni kišobrančić.

Savršena Margarita

\"\"

Sastojci:

– 0,5 dl tekile,

– 0,3 dl likera od narandže (Cointreau ili Triple sec),

– 0,3 dl soka od limete

– nekoliko kockica leda,

– 1 komad limete za ukras.

Priprema:

Tekilu, liker i sok od limete izmiješajte, sipajte u čašu, dodajte kockice leda i krišku limete.

Po želji prije posluživanja možete rub čaše pokvasiti i umočiti u krupnu morsku sol ili kristal šećer, ako ne volite slano.

Horchata – meksički koktel od riže

\"\"

 Sastojci:

– 185 g riže

– 1 kašičica cimeta

– 1 l vode

– 1 kašičica korice limete

– 100 g smeđeg šećera ili prirodnog zaslađivača

– 1 kašičica ekstrakta vanilije (po želji)

Priprema:

Sirovu riže stavite u blender i dobro promiješajte. Dodajte cimet, vaniliju (po želji) i koricu limete. Promiješajte i zatvorite u bokal na sobnoj temperaturi i ostavite tokom noći.

Dodajte vodu, pa sve zajedno ponovo izmiješajte. Stavite u frižider na dva-tri sata dok se sastojci ne sjedine. Po želji dodajte kafu, kakao prah ili orašaste plodove i sve zajedno izmiješati. Procijedite što je moguće više vode od riže. Zatim u bokal dodajte vodu ili kokosovo mlijeko (ili pola-pola) i šećer. Sve dobro izmiješajte i stavite u frižider. Prije posluživanja u čaše stavite led i ukrasite po želji.