Otkrijte omiljena jela u kojim uživamo

Pronađite inspiraciju u receptima koje smo pripremili, supa od paradajza, salata, cheesecake, paradajz iz rerne.
Pronađite inspiraciju u receptima koje smo pripremili..
Supa od zapečenog paradajza

 

Sastojci:
– 1 kg paradajza
– 1 glavica crvenog luka
– 2-3 čehna bijelog luka
– So, biber, ružmarin
– Maslinovo ulje

Postupak:

 

U rerni na pek papiru zapecite paradajz isječen na kriške i čehna bijelog luka u kori. Vrijeme pečenja oko 30 minuta na 200 stepeni. U šerpi prepržite crveni luk na maslinovom ulju i dodajte zapečeni paradajz i oguljeni bijeli luk. Sve sjedinite, začinite i izblendajte do željene gustoće. Paradajz supu dekorirajte s malo origana i servirajte uz bruskete ili tost!

Salata s piletinom i kikirikijem


Sastojci:
– 400 g pilećih prsa
– 60 g rižinih rezanaca
– 300 g naribanog crvenog kupusa
– 60 g narezanog mladog luka
– 60 g tostiranog i usitnjenog kikirikija
– 5 kašika svježeg limunova soka
– 3 kašike kikiriki putera

– 3 kašike ulja od susama
– 2 kašike soja sosa
– 2 kašike sirćeta
– 2 kašike smeđeg šećera
– malo bibera

Priprema:


Rižine rezance skuhajte prema uputama na pakovanju. Pileća prsa ispržite sve dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, te ih narežite na kockice. U velikoj zdjeli pomiješajte pileća prsa, kupus, mladi luk i pola čaše tostiranih kikirikija. Smjesi dodajte rezance. Nakon toga pomiješajte sok limuna i kikiriki puter. Kada se sastojci sjedine dodajte ulje, sirće, soja sos, biber i smeđi šećer. Miješajte sve dok smjesa ne postane kremasta. Na kraju salatu pospite kikirikijem i poslužite. Prijatno!

Francuski krompir iz rerne


Sastojci:
– 1 kg krompira
– 1 glavica luka
– 300 gr goveđih kobasica
– 5 kuhanih jaja
– 2 jajeta
– 2 dl kisele pavlake
– 200 gr trapista
– so
– biber

Priprema:


Koristite vatrostalnu posudu – pomastite je. Isijecite glavicu luka, krompir režite na kolutove i poredajte po posudi, potom red goveđih kobasica, red kuhanih jaja. Postupak ponavljajte – dok ne potrošite sav materijal. Smjesu prelijte s dva umućena jajeta i pavlakom, dodajte i mlijeko. Začinite. Pecite oko 40 minuta, kada krompir dobije rumenu boju – pospite sir.

Cheesecake

 

Sastojci:
Tijesto:
– 250 g brašna
– 125 g maslaca
– 100 g šećera
– žumance
Nadjev:
– 250 g svježeg sira
– 100 g šećera
– prašak za puding od vanilije
– naribana korica limuna
– 4 jaja,
– 2 i 1/2 dl slatkog vrhnja
– 500 g jagoda
– preljev za tortu (crveni)

Priprema:


Napravite brzo tijesto od brašna, maslaca, šećera i žumanca. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite na dva sata u frižideru. Kada se tijesto ohladi razvaljajte ga na pobrašnjenoj radnoj površini, te njime obložite dno i rubove okruglog kalupa. Viljuškom izbockajte tijesto i pecite ga desetak minuta u šporetu zagrijanom na 200°C. Sjedinite sir sa šećerom, pudingom, limunovom korom i jajima – sve dobro izmiksajte. Vrhnje izmiješajte i dodajte smjesi.


Nadjenite tijesto pripremljenom smjesom i pecite oko 45 minuta. Ostavite ga neka se malo ohladi. Jagode poredajte na kolač.

 

Više možete pročitati na linku.