Italijani su oduvijek bili poznati po delicijama koje povezuju sve čari maslinovog ulja, svježeg paradajza i domaćeg sira. Panzanella je jedna od takvih tradicionalnih italijanska salata koja će te osvježiti i za najtoplijeg dana.
Ljeto je vrijeme kada trebamo iskoristiti mnogo svježeg domaćeg paradajza, a kako su italijanski recepti obično osmišljeni kako bi svaku mrvicu hrane iskoristila do kraja, recept za ovu ljetnu salatu traži i nekoliko kriški starog hljeba. Cijelu harmoniju okusa zaokruži burratom koja se poslužuje hladna.
Sastojci:
1 kg paradajza
2 kašikice krupne morske soli
350 g starog hljeba
150 ml maslinovog ulja
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
2 žlice vinskog octa
Malo bibera
Vezica svježeg bosiljka
1 burrata sir (po želji)
Priprema:
U veliku posudu stavite cjediljku i u nju ubacite nasjeckan paradajz. Dodajte dvije kašikice morske soli i dobro pomiješajte. Ostavite paradajz oko 15 minuta da pusti sok.
Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180°C. U posudi za pečenje pomiješajte stari hljeb narezan na kockice i 30 ml maslinovog ulja. Sve zajedno pecite oko 15 minuta dok hljeb ne bude hrskav i čvrst.
Jednom kada paradajz pusti sok, u njega dodajte sitno nasjeckan češnjak i ocat. Pjenjačom miješajte preljev i polako dodajte 120 ml maslinovog ulja. Po želji dodajte još soli.
Luk narežite na velike kolutove i pomiješajte s paradajzom i pečenim hljebom. Sve skupa prelijte preljevom i ostavite oko 30 minuta da se upije u hljeb.
Prije posluživanja na salatu stavite malo bibera, po želji burrata sir i nekoliko grančica svježeg bosiljka. Salatu jedite hladnu i ne zaboravite je nadopuniti čašom dobrog vina.
Izvor: gastro.24sata.hr