Pečeni krompir s bijelim lukom, mrkvom i tikvicama

Pečeni krompir s bijelim lukom, mrkvom i tikvicama Ovo pečeno povrće čini odličan slani prilog koji se dobro slaže sa bilo čime. Isprobajte naš recept za pečeni krompir, mrkvu i tikvice već danas!

Pečeni krompir s bijelim lukom, mrkvom i tikvicama Ovo pečeno povrće čini odličan slani prilog koji se dobro slaže sa bilo čime. Isprobajte naš recept za pečeni krompir, mrkvu i tikvice već danas!

 

Ova jednostavna vegetarijanska mješavina krompira, mrkve i tikvica začinjena je ukusnom mješavinom bijelog luka i svježeg začinskog bilja, a zatim pečena do maksimalne ukusnosti.

LISTA SASTOJAKA ZA PEČENI KROMPIR OD BIJELOG LUKA, MRKVE I TIKVICE:

 

– 3 mlada krompira

– 3 srednje mrkve, očišćene i narezane na komade

– 3 kašike maslinovog ulja

– 1 kašika mljevenog svježeg timijana

– 1 kašika mljevenog svježeg ružmarina

– Sol i svježe mljeveni crni biber

– 2 tikvice , očišćene i narezane na komade

– 4 čehna bijelog luka

UPUTE:

 

1. Da napravite pečeni krompir od bijelog luka, mrkve i tikvice: Zagrijte rernu na 200ºC i postavite rešetku na sredinu. U velikoj posudi pomiješajte krompir, mrkve sa 2 kašike maslinovog ulja, timijanom, ružmarinom, posolite i dodajte biber po ukusu. Raširite na lim za pečenje sa obodom — pecite u zagrijanoj rerni 20 minuta.

2. Tikvice prelijte u činiju sa preostalom kašikom maslinovog ulja i lagano posolite. Dodajte u lim za pečenje sa ostalim krompirom i mrkvom. Dodati mljeveni bijeli luk i sve izmiješati, pa rasporediti u ravnomjeran sloj. Vratite u rernu i pecite dok povrće ne omekša i malo porumeni, oko 20 minuta duže.

 

Poslužite jelo i uživajte! ❤️

SAVJETI ZA OVAJ RECEPT:

 

Ovaj recept za pečeni krompir i povrće je tako jednostavan, a tako ukusan. Zaista ne možete pogriješiti s njim! Evo nekoliko savjeta kako da vaše pečeno povrće bude još bolje!

 

Izrežite svako zasebno povrće otprilike iste veličine kao jedno drugo tako da se sve ravnomjerno ispeče.

 

Slobodno eksperimentirajte s različitim biljem: posebno bi ovdje dobro išla žalfija!

 

Koristite mrkve u tri boje ako ih nađete, one će pečenom povrću dodati dašak boje. U smjesu dodajte ostalo korjenasto povrće poput pastrnjaka, slatkog krompira, tikvice od maslaca ili cvekle.

 

DA LI POVRĆE TREBA DA OGULIMO PRIJE PEČENJA?

Sve dok mrkvu, krompir i tikvice dobro operete, ne morate ih guliti prije pečenja. Zapravo, neoljušteno povrće je ukusno jer vanjski sloj porumeni kada se peče i daje dublji okus.

 

KAKO SERVIRATI PEČENI KROMPIR, MRKVU I TIKVICE?

Ovaj recept se odlično slaže sa bilo kojim večernjim obrokom. Pečeno povrće možete poslužiti uz piletinu, ćuretinu, ribu ili biftek! Uz to, naš recept za pečeni krompir sa mrkvom i tikvicama sa bijelim lukom je solidna praznična strana i zapaženo će se pojaviti na vašem stolu za bilo koju posebnu priliku!

 

KAKO I KOLIKO DUGO ČUVATI OSTATKE PEČENOG KROMPIRA I POVRĆA?

Samo stavite pečeni krompir i tikvice u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte ih u frižideru do 3 dana. Zagrijte u rerni, poklopljeno da se povrće ne osuši.

Izvor: Eatwell101

Više možete pročitati na linku.