Pečeni krompir s bijelim lukom, mrkvom i tikvicama Ovo pečeno povrće čini odličan slani prilog koji se dobro slaže sa bilo čime. Isprobajte naš recept za pečeni krompir, mrkvu i tikvice već danas!
Ova jednostavna vegetarijanska mješavina krompira, mrkve i tikvica začinjena je ukusnom mješavinom bijelog luka i svježeg začinskog bilja, a zatim pečena do maksimalne ukusnosti.
LISTA SASTOJAKA ZA PEČENI KROMPIR OD BIJELOG LUKA, MRKVE I TIKVICE:
– 3 mlada krompira
– 3 srednje mrkve, očišćene i narezane na komade
– 3 kašike maslinovog ulja
– 1 kašika mljevenog svježeg timijana
– 1 kašika mljevenog svježeg ružmarina
– Sol i svježe mljeveni crni biber
– 2 tikvice , očišćene i narezane na komade
– 4 čehna bijelog luka
UPUTE:
1. Da napravite pečeni krompir od bijelog luka, mrkve i tikvice: Zagrijte rernu na 200ºC i postavite rešetku na sredinu. U velikoj posudi pomiješajte krompir, mrkve sa 2 kašike maslinovog ulja, timijanom, ružmarinom, posolite i dodajte biber po ukusu. Raširite na lim za pečenje sa obodom — pecite u zagrijanoj rerni 20 minuta.
2. Tikvice prelijte u činiju sa preostalom kašikom maslinovog ulja i lagano posolite. Dodajte u lim za pečenje sa ostalim krompirom i mrkvom. Dodati mljeveni bijeli luk i sve izmiješati, pa rasporediti u ravnomjeran sloj. Vratite u rernu i pecite dok povrće ne omekša i malo porumeni, oko 20 minuta duže.
Poslužite jelo i uživajte! ❤️
SAVJETI ZA OVAJ RECEPT:
Ovaj recept za pečeni krompir i povrće je tako jednostavan, a tako ukusan. Zaista ne možete pogriješiti s njim! Evo nekoliko savjeta kako da vaše pečeno povrće bude još bolje!
Izrežite svako zasebno povrće otprilike iste veličine kao jedno drugo tako da se sve ravnomjerno ispeče.
Slobodno eksperimentirajte s različitim biljem: posebno bi ovdje dobro išla žalfija!
Koristite mrkve u tri boje ako ih nađete, one će pečenom povrću dodati dašak boje. U smjesu dodajte ostalo korjenasto povrće poput pastrnjaka, slatkog krompira, tikvice od maslaca ili cvekle.
DA LI POVRĆE TREBA DA OGULIMO PRIJE PEČENJA?
Sve dok mrkvu, krompir i tikvice dobro operete, ne morate ih guliti prije pečenja. Zapravo, neoljušteno povrće je ukusno jer vanjski sloj porumeni kada se peče i daje dublji okus.
KAKO SERVIRATI PEČENI KROMPIR, MRKVU I TIKVICE?
Ovaj recept se odlično slaže sa bilo kojim večernjim obrokom. Pečeno povrće možete poslužiti uz piletinu, ćuretinu, ribu ili biftek! Uz to, naš recept za pečeni krompir sa mrkvom i tikvicama sa bijelim lukom je solidna praznična strana i zapaženo će se pojaviti na vašem stolu za bilo koju posebnu priliku!
KAKO I KOLIKO DUGO ČUVATI OSTATKE PEČENOG KROMPIRA I POVRĆA?
Samo stavite pečeni krompir i tikvice u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte ih u frižideru do 3 dana. Zagrijte u rerni, poklopljeno da se povrće ne osuši.
Izvor: Eatwell101
Više možete pročitati na linku.