Narandža – ukusna, zdrava i pristupačna tokom cijele godine
Štite želudac
Narandže su bogat izvor prehrambenih vlakana koja štite želudac i potiču probavu. Neke su studije pokazale da sprječavaju nastanak čira na želucu.
Jačaju imunitet
Visok postotak vitamina C u narandži pomaže u jačanju imuniteta, što je posebno važno u hladnijim dijelovima godine kada smo podložni prehladama i gripama. Također, dostupnost visokog sadržaja kalcija u narandži održava i štiti zdravlje kostiju i zubi te ih čuva zdravima.
Snižavaju holesterol
Visoka koncentracija hesperidina u unutrašnjoj kori narandže smatra se korisnom za snižavanje lošeg holesterola. Sama narandža ne sadrži ni blizu toliko hesperidina, tako da bi bilo dobro iskoristiti koru kad god je to moguće.
Pomažu uravnotežiti krvni pritisak
Prema posljednjim istraživanjima, utvrđeno je kako magnezij, koji se u velikim količinama nalazi unutar narandži, ima sposobnost smanjiti visoki krvni pritisak. Ipak, za pritisak se više preporučuje iscijediti sok od narandže nego pojesti koru.
Čuvaju kožu zdravom
Antioksidacijska svojstva narandže kožu štite od djelovanja slobodnih radikala. Za dobar ten preporučljivo je popiti čašu soka od narandže svakoga dana.