Najčešća kombinacija nadjeva za pizzu je podloga od paradajza, te kombinacija salame, sira i gljiva. I to je odlična kombinacija. No, pokazalo se da pizza može biti još bolja od toga…
Pizza s piletinom nastala je, ustvari, kao pokušaj da se iskoristi višak pečenog pilećeg bijelog mesa na neki novi i drugačiji način. A, da bi stvar bila još bolja, umjesto podloge od paradajza, stavite bijeli nadjev od sira. Dakle, to je nešto predivno! Paradajz se i ovdje našao, ali na vrhu pizze kao dodatak, a ne kao umak. I upravo taj paradajz je razblažio fini i konkretni okus pečenog mesa i luka.
Sastojci:
- 100 gr tijesta za pizzu
- 2 komada pečene piletine
- 60 gr sira ricota
- 50 gr parmezana
- 150 gr mozzarele
- 2 kašike kiselog vrhnja
- 100 gr cherry paradajza
- glavica luka
- 50 g maslaca
- češanj bijelog luka
- kašičica origana
- ½ kašičice soli
PRIPREMA:
Tijesto za pizzu razvući na podlozi sa kojom će se pizza moći premjestiti u vruću pećnicu. Ricottu pomiješati sa kiselim vrhnjem i parmezanom, dodati origano i sol. Cherry paradajz oprati, a luk narezati na tanke ploške i prepržiti.
Ostatke pečene piletine narezati na sitnije komade. Maslac otopiti i dodati prepolovljen češnjak kako bi se aromatiziralo. Preko razvučenog tijesta za pizzu premazati nadjev od bijelog sira. Preko svega rasporediti sjeckanu pečenu piletinu, staviti od gore i prženi luk. Sve posipati obilno ribanom mozarellom, od gore složiti još i cherry paradajz. Rubove pizze premazati aromatiziranim maslacem, piše recipeci.com
Ovako složenu pizzu oprezno prebaciti na lim za pečenje koji mora biti dobro zagrijan. Pizza se peče 10 minuta na 250*C.
Pečenu pizzu po želji posipati sjeckanim mladim lukom.
Foto: Freepik