TAJNA JE U KAROTENU – Mrkva je najbolji izvor beta karotena, a najviše ga ima u ribanoj i sirovoj, čak 82 posto, pa je svježi sok od mrkve najbolji izvor ovog antioksidansa
Za zdrave oči posebno su važni spojevi karotenoidi – lutein i zeaksantin – jaki antioksidansi koje nalazimo u povrću kao što su špinat, blitva ili kelj te borovnicama, kukuruzu, narandžama i mrkvi.
Osim luteina i zeaksantina, za zdravlje očiju važni su i vitamini A, B, C i E, kao i minerali poput magnezija, hroma, selena i cinka.
1. Brokula
Sadrži poznate antioksidanse lutein i zeaksantin, koji se često nazivaju vitaminima za oči, zbog čega je uvrštavamo kao namirnicu koja pogoduje zdravlju očiju. Lutein je i u žumancu.
2. Mrkva
Sadrži beta karoten koji se u našem organizmu sintetizira u vitamin A i odličan je antioksidans. Najmanje ga ima u u sirovoj mrkvi, nešto više u kuhanoj, a najviše u sirovoj ribanoj mrkvi – čak 82 posto.
3. Borovnice
Može se koristiti pri liječenju različitih iritacija oka u obliku čaja koji koristimo za oblog. Preporučuje se kod zamora očiju od čitanja ili korištenja kompjutera, ali i kod upale oka.
5. Češnjak i luk
Sadrže sumporne spojeve koji su potrebni za proizvodnju glutationa, glavnog antioksidansa koji se nalazi u lećama očiju. (24sata.hr)