Živjeli!
Cosmopolitan
Sastojci:
– 45 ml votke od limuna
– 15 ml Triple seca
– 30 ml soka od brusnice
– 10 ml soka od limete
– led
Za ukras
korica narandže ili kriška limete na ivici čaše.
Priprema:
Promućkajte sastojke u šejkeru za koktele s ledom i procijedite u čašu za koktele. Kako biste napravili ukras: držite okrugli komad kore narandže – iznad vašeg cosmoa i pažljivo prođite s njim preko upaljene šibice ili upaljača. Savijte vanjsku ivicu kore prema plamenu – tako da se ulje narandže oslobodi, a zatim ubacite koricu u piće.
Espresso martini
Sastojci:
Za šećerni sirup
– 100 g zlatnog šećera
Za koktel
– led
– 100 ml votke
– 50 ml svježe skuhane espresso kafe
– 50ml likera od kafe
– 4 zrna kafe
Priprema:
Počnite s pravljenjem šećernog sirupa. Stavite šećer u malu šerpu na srednju vatru i dodajte 50 ml vode. Promiješajte i pustite da proključa. Ostavite smjesu da se ohladi. Kada se šećerni sirup ohladi – sipajte jednu kašiku u šejker za koktele, zajedno sa šakom leda, votke, espressa i likera od kafe. Mućkajte dok spoljašnjost šejkera za koktele ne postane ledeno hladna.
Procijedite u ohlađene čaše. Po želji svaki ukrasite zrnima kafe.
Aperol spritz
Sastojci:
– led
– 100 ml Aperola
– 150 ml prošeka
– soda, za dopunu
Priprema:
Stavite nekoliko kockica leda u dvije čaše i u svaku dodajte po 50 ml Aperola. Podijelite prošek između čaša, a zatim dodajte sodu, ako želite. Dekorirajte po želji
Clementine martini
Sastojci:
– sok od 6 klementine, plus 2 za serviranje
– 100 ml votke
– 100 ml Cointreau
– 1 boca prošeka, kafe ili šampanjca, dobro ohlađena
Priprema:
Stavite čaše za Martini (ili flaute za šampanjac) u zamrzivač. Pomiješajte sok od klementine, votku i Cointreau u vrču, a zatim hladite sat. Tanko narežite dvije klementine – kako biste ih koristili kao ukras. Za posluživanje stavite krišku klementine u svaku ledenu čašu. Napunite skoro do pola ohlađenom smjesom za vrč, zatim otvorite bocu gaziranog pića i dopunite čaše.