Recepti – koji će vas grijati za vrijeme kišnih dana i dati vam najbolje od jeseni…
Kesten salata
Sastojci:
– 100 g kestena
– 150 g prokulica
– kašičica maslinovog ulja
– so
Priprema:
Pripremite kestenje, ogulite ih i kuhajte, u drugoj posudi kuhajte prokulice. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, pa ubacite kuhane kestene i prokulice, začinite po želji i poslužite.
Bundeva s kuskusom
Sastojci:
– 100 g kuskusa
– sok jednog limuna
– 150 ml vode
– kašika maslinovog ulja
– glavica luka
– 2 mrkve
– 2 peršuna
– manja bundeva
– kašičica karija
– prstohvat cimeta
– 225 g paradajza
– 75 ml supe od povrća
– kašika sjeckanog korijandera
Priprema:
Sipati kuskus u posudu, preliti ga vodom, pomiješati, prekriti krpom i ostaviti da stoji deset minuta uz povremeno miješanje. Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstati luk, dodati sjeckanu mrkvu, peršun, bundevu i dinstati. Začine dodajte po želji.
Pasta sa šampinjonima
– 500 g tjestenine
– 400 g šampinjona
– 100 g barenog špinata
– 100 g sjeckanih oraha
– 150 ml slatkog vrhnja za kuhanje
– čehno bijelog luka
– peršun
– ulje, so, bijeli biber
Priprema:
Šampinjone isječene na listiće dinstati na zagrijanom ulju. Kad ispari tečnost koju su pustile, dodajte sjeckani bijeli luk i orahe, te kratko pržite. Sipati slatko vrhnje, pustiti da proključa i skinuti sa šporeta. Pomiješati bareni špinat i sjeckani peršun, te posoliti i pobiberiti.
Tjesteninu obariti u posljednjoj vodi i procijediti. Poslužiti je prelivenim sosom od šampinjona.
Kolač od dunja
Sastojci:
Za tijesto:
– 3 jajeta
– 1 čaša šećera
– 1 čaša jogurta
– 1/2 čaše ulja
– 2 čaše brašna
– 1 kesica praška za pecivo
– 1 kašika kakaa
Za fil:
– 800 g dunja
– 100 g oraha
– 5 kašika šećera
– malo šećera u prahu
Priprema:
Šećer – mutite s jajima, pa dodajte kiselo mlijeko i ulje. U brašno dodati prašak za pecivo, pa lagano miješajući dodati u prethodnu masu. Podmazati kalup uljem i posuti brašnom. Dunje rendati krupno, a nekoliko nasjeckati na komadiće, dodati 50 g mljevenih i 50 g sjeckanih oraha i šećer, onda sve dobro promiješati. Polovinu tijesta sipati u podmazan kalup, staviti desetak minuta u rernu – koja je prethodno zagrijana na 220 stepeni. Kada se tijesto malo zapeče izvući kalup i rasporediti fil od dunja. U drugu polovinu tijesta dodati kašiku kakaa, promiješati da se ujednači, sipati preko fila od dunja. Vratiti u rernu, smanjiti temperaturu na 200 C i peći još 20 minuta – dok porumeni. Izvaditi kolač iz rerne, prekriti ga salvetom da se prohladi, pa posuti prah šećerom. Sjeći na kocke i služiti.