Raznovrsnost jesenje trpeze

Recepti – koji će vas grijati za vrijeme kišnih dana i dati vam najbolje od jeseni…

Kesten salata

\"\"

Sastojci:

– 100 g kestena

– 150 g prokulica

– kašičica maslinovog ulja

– so

Priprema:

Pripremite kestenje, ogulite ih i kuhajte, u drugoj posudi kuhajte prokulice. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, pa ubacite kuhane kestene i prokulice, začinite po želji i poslužite.

 Bundeva s kuskusom

\"\"

 Sastojci:

– 100 g kuskusa

– sok jednog limuna

– 150 ml vode

– kašika maslinovog ulja

– glavica luka

– 2 mrkve

– 2 peršuna

– manja bundeva

– kašičica karija

– prstohvat cimeta

– 225 g paradajza

– 75 ml supe od povrća

– kašika sjeckanog korijandera

Priprema:

Sipati kuskus u posudu, preliti ga vodom, pomiješati, prekriti krpom i ostaviti da stoji deset minuta uz povremeno miješanje. Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstati luk, dodati sjeckanu mrkvu, peršun, bundevu i dinstati. Začine dodajte po želji.

Pasta sa šampinjonima

\"\"

– 500 g tjestenine

– 400 g šampinjona

– 100 g barenog špinata

– 100 g sjeckanih oraha

– 150 ml slatkog vrhnja za kuhanje

–  čehno bijelog luka

– peršun

– ulje, so, bijeli biber

 Priprema:

Šampinjone isječene na listiće dinstati na zagrijanom ulju. Kad ispari tečnost koju su pustile, dodajte sjeckani bijeli luk i orahe, te kratko pržite. Sipati slatko vrhnje, pustiti da proključa i skinuti sa šporeta. Pomiješati bareni špinat i sjeckani peršun, te posoliti i pobiberiti.

Tjesteninu obariti u posljednjoj vodi i procijediti. Poslužiti je prelivenim sosom od šampinjona.

Kolač od dunja

\"\"

Sastojci:

Za tijesto:

– 3 jajeta

– 1 čaša šećera

– 1 čaša jogurta

– 1/2 čaše ulja

– 2 čaše brašna

– 1 kesica praška za pecivo

– 1 kašika kakaa

Za fil:

– 800 g dunja

– 100 g oraha

– 5 kašika šećera

– malo šećera u prahu

Priprema:

Šećer – mutite s jajima, pa dodajte kiselo mlijeko i ulje. U brašno dodati prašak za pecivo, pa lagano miješajući dodati u prethodnu masu. Podmazati kalup uljem i posuti brašnom. Dunje rendati krupno, a nekoliko nasjeckati na komadiće, dodati 50 g mljevenih i 50 g sjeckanih oraha i šećer, onda sve dobro promiješati. Polovinu tijesta sipati u podmazan kalup, staviti desetak minuta u rernu – koja je prethodno zagrijana na 220 stepeni. Kada se tijesto malo zapeče izvući kalup i rasporediti fil od dunja. U drugu polovinu tijesta dodati kašiku kakaa, promiješati da se ujednači, sipati preko fila od dunja. Vratiti u rernu, smanjiti temperaturu na 200 C i peći još 20 minuta – dok porumeni. Izvaditi kolač iz rerne, prekriti ga salvetom da se prohladi, pa posuti prah šećerom. Sjeći na kocke i služiti.