Nagle promjene temperatura kakvima smo bili izloženi posljednjih sedmica ostavljaju trag na zdravlju, osobito na ljudima kojima je zbog ubrzanog ritma života i stresa oslabio imunitet. Kako bi brzo i na prirodan način tijelo učinili otpornim na viruse i bakterije donosimo vam recept za temeljac supe koja zimske bolesti baca na koljena
Supa od bijelog luka, đumbira, crnog bibera, crvenog luka i još nekoliko čudesnih sastojaka energizira i jača cijeli organizam, podiže imunitet, hrani svaku stanicu našeg tijela i čini ga otpornim na viruse i bakterije u zraku.
Potrebni sastojci:
– 3 litra vode
– 2-3 češnja bijelog luka
– 1-2 kašičice đumbira (svježeg, sitno nasjeckanog ili naribanog)
– 1 kašičice crnog bibera
– 2 mrkve (neoguljene i prerezane na pola)
– 1 šoljice lišća celera
– 1/4 crvenog luka
– 1 velika grančica ružmarina
– 1 kašičica timijana
– 1 kašičica kadulje
– sok – pola limuna
Način pripreme:
Sve sastojke (osim limunovog soka) stavite u veliki lonac sa čvrstim poklopcem. Pustite da kuha dok ne provri i tada smanjite na laganu vatru. Neka se krčka poklopljeno oko sat vremena.
Procijedite tečnost u drugi lonac. Zgnječite povrće i pritisnite ga kroz cjediljku. Sada imate temeljac koji prevenira, ublažava i liječi prehladu, virozu i gripu. S njim možete raditi sve vaše druge omiljene povrtne juhe.
Pripazite da prilikom kuhanja supe s ovim temeljcem, posuda bude dobro poklopljena, kako ljekoviti sastojci ne bi isparili. Nakon što supu skuhate i poslužite, kada se ohladi, dodajte u tanjir sok od pola limuna.
(Zadovoljna.hr)