Sirup od zove i koprive: Sok s ukusom proljeća

Sirup od zove i koprive je osvježavajući i veoma je zdrav
U nastavku pročitajte recept – koji je namijenjen za četiri litra sirupa zove s koprivom.

\"\"

Dakle, na 10 cvjetova zove – odnosno stabljiki koprive koristiti litar vode, kilu šećera i jedan limun.

\"\"

Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima za skladištenje. Što se tiče \”light\” varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu riskirate kasniju kvarljivost sirupa. Kopriva, zbog svojih svojstava, naziva se i proljetnom kraljicom zdravlja.

SASTOJCI ZA SIRUP OD ZOVE S KOPRIVOM

  • 15 cvjetova zove
  • 15 stabljika koprive
  • 3 l vode
  • 4 dkg limunske kiseline
  • 2 limuna i 1 grejp (ili 1 limun i 2 grejpa želite li više gorkasti okus sirupa, poput tonika)
  • 3 kg šećera

PRIPREMA

1. Potopite cvjetove zove i koprivu, u vodi s limunskom kiselinom, te dodajte na kriške izrezanu limunovu koru. Grejp iscijedite. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
2. Drugi dan tekućinu procijedite, pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata – uz povremeno miješanje.
3. Nakon 48 sati sirup je spreman za skladištenje u staklene boce. Na ovaj način ga možete čuvati do godinu na hladnom i tamnom mjestu.