Sirup od zove i koprive je osvježavajući i veoma je zdrav
Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima za skladištenje. Što se tiče \”light\” varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu riskirate kasniju kvarljivost sirupa.
SASTOJCI ZA SIRUP OD ZOVE S KOPRIVOM
- 15 cvjetova zove
- 15 stabljika koprive
- 3 l vode
- 4 dkg limunske kiseline
- 2 limuna i 1 grejp (ili 1 limun i 2 grejpa želite li više gorkasti okus sirupa, poput tonika)
- 3 kg šećera
PRIPREMA
1. Potopite cvjetove zove i koprivu, u vodi s limunskom kiselinom, te dodajte na kriške izrezanu limunovu koru. Grejp iscijedite. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
2. Drugi dan tekućinu procijedite, pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata – uz povremeno miješanje.
3. Nakon 48 sati sirup je spreman za skladištenje u staklene boce. Na ovaj način ga možete čuvati do godinu na hladnom i tamnom mjestu.