Fantastična salata za cijelu porodicu. Pečene paprike uvijek jamče slasan okus.
Vrijeme pripreme: 30 minuta, plus 1 sat za hlađenje.
Vrijeme kuhanja: 5 minuta, za 6-8 osoba.
SASTOJCI:
3 crvene paprike
-1 zgnječeni mali režanj bijelog luka
-3 žute paprike
-prstohvat soli
-3 zelene paprike
-prstohvat bibera
-30 ml (dvije supene kašike) biljnog ulja
– prstohvat šećera
90 ml (šest supenih kašika) suncokretovog ulja
-3 tvrdo kuhanih jaja 30 ml (dvije supene kašike) limunovog soka
-55 grama crnih maslina bez košpica
30 ml (dvije supene kašike) ocata
– 30 ml (dvije supene kašike) sitno
– nasjeckanih svježih listića korijandera (po želji)
NAČIN PRIPREME
1.Raspolovite paprike, uklonite i odbacite jezgre i sjemenke.
2.Dlanom lagano pritisnute paprike na ravnoj površini kako biste ih spljoštili.
3. Kožu svake paprike lagano premažite s malo ulja, a zatim stavite ispod prethodno zagrijanog grila.
4. Pecite dok koža ne počne crniti i pucati.
5. Izvadite paprike i zamotajte ih u čist ubrus ili alminijumsku foliju.
6. Suncokretovo ulje, limunov sok, ocat, bijeli luk, so, biber i šećer sastavite u malu zdjelicu i dobro izmješajte viljuškom dok se ne zgusne,
7.Tvrdo kuhano jaje izrežite na četvrtine.
8. Odmotajte paprike i oprezno im ogulite kožu. Oguljene paprike narežite na trake, šitoke oko 2,5 cm.
9. Komade paprika složite u krug na tanjiru za posluživanje neizmjenično prema bojama. U sredinu složite masline i jaja.
10. Pospite korijanderom (ako ga koristite), a potom zalijte preljevom.
11. Salatu stavite u frižider bar sat prije posluživanja
PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE – Poslužiti uz domaći ili francuski hljeb.
NAPOMENA: Upotrijebite ulje od oraha, lješnika ili maslina umjesto suncokretovog. Zelenim maslinama zamjenite crne.
SAVJET: Oguljene paprike mogu stajati u frižiderudo pet dana ako ih pokrijete sa malo ulja.