San Sebastian cheesecake, poznat i kao “burnt” cheesecake, postao je izuzetno popularan diljem svijeta, a Turska nije izuzetak.
Ova poslastica potječe iz Baskijskog grada San Sebastiana, gdje je prvi put napravljen u čuvenoj Bar La Viña. Ono što izdvaja ovaj cheesecake od drugih je njegov bogat, kremast unutrašnji sloj i karakteristična, tamno smeđa, gotovo izgorjela korica.
U Turskoj, ljubitelji deserta su brzo prihvatili San Sebastian cheesecake zbog njegove jedinstvene teksture i bogatog okusa. U mnogim turskim kafićima i restoranima, ovaj cheesecake je postao nezaobilazan dio jelovnika, često poslužen sa svježim voćem ili domaćim džemovima.
Recept za San Sebastian Cheesecake
Ako želite uživati u ovom fenomenalnom desertu kod kuće, evo jednostavnog recepta koji će vam pomoći da napravite savršen San Sebastian cheesecake.
Sastojci:
- 600 g krem sira (sobne temperature)
- 250 g šećera
- 4 velika jaja (sobne temperature)
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 250 ml slatke pavlake (sobne temperature)
- 30 g brašna
Priprema:
- Zagrijavanje Pećnice: Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite okrugli kalup za pečenje promjera 20 cm oblažući ga papirom za pečenje. Papir treba prelaziti preko rubova kalupa.
- Priprema Smjese:
- U velikoj posudi, mikserom na srednjoj brzini, miksajte krem sir dok ne postane gladak i kremast.
- Dodajte šećer i nastavite miksati dok se ne sjedini.
- Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja.
- Dodajte ekstrakt vanilije i kratko promiješajte.
- Smanjite brzinu miksera na najnižu i polako dodajte slatku pavlaku, miješajući dok se ne sjedini.
- Na kraju, dodajte prosijano brašno i miksajte dok smjesa ne postane homogena.
- Pečenje:
- Ulijte smjesu u pripremljeni kalup.
- Pecite cheesecake u zagrijanoj pećnici 50-60 minuta, dok vrh ne postane tamno smeđ i skoro izgori. Središte torte treba ostati blago mekano i kremasto.
- Isključite pećnicu i ostavite cheesecake da se hladi u pećnici s otvorenim vratima još 15 minuta.
- Hlađenje:
- Izvadite cheesecake iz pećnice i ostavite ga da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
- Nakon toga, premjestite cheesecake u frižider i ostavite ga da se hladi najmanje 4 sata, najbolje preko noći.
- Serviranje:
- Pažljivo uklonite cheesecake iz kalupa i papira za pečenje.
- Poslužite ga samostalno ili uz svježe voće, džem, ili preliv po želji.
San Sebastian cheesecake je jednostavan za pripremu, ali njegov bogat okus i kremasta tekstura čine ga neodoljivim.
Sada, uz ovaj recept, možete uživati u ovom predivnom desertu u udobnosti svog doma, baš kao u omiljenom turskom kafiću.
Više možete pročitati na linku.