San Sebastian Cheesecake: Slastičarski fenomen u Turskoj

Želite li saznati zašto je ovaj kremasti, karamelizirani cheesecake osvojio Tursku? Ili možda želite sami napraviti ovu poslasticu kod kuće?
San Sebastian cheesecake, poznat i kao “burnt” cheesecake, postao je izuzetno popularan diljem svijeta, a Turska nije izuzetak.

 

Ova poslastica potječe iz Baskijskog grada San Sebastiana, gdje je prvi put napravljen u čuvenoj Bar La Viña. Ono što izdvaja ovaj cheesecake od drugih je njegov bogat, kremast unutrašnji sloj i karakteristična, tamno smeđa, gotovo izgorjela korica.

U Turskoj, ljubitelji deserta su brzo prihvatili San Sebastian cheesecake zbog njegove jedinstvene teksture i bogatog okusa. U mnogim turskim kafićima i restoranima, ovaj cheesecake je postao nezaobilazan dio jelovnika, često poslužen sa svježim voćem ili domaćim džemovima.

Recept za San Sebastian Cheesecake

 

Ako želite uživati u ovom fenomenalnom desertu kod kuće, evo jednostavnog recepta koji će vam pomoći da napravite savršen San Sebastian cheesecake.

 

Sastojci:

  • 600 g krem sira (sobne temperature)
  • 250 g šećera
  • 4 velika jaja (sobne temperature)
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 250 ml slatke pavlake (sobne temperature)
  • 30 g brašna

Priprema:

 

  1. Zagrijavanje Pećnice: Zagrijte pećnicu na 200°C. Pripremite okrugli kalup za pečenje promjera 20 cm oblažući ga papirom za pečenje. Papir treba prelaziti preko rubova kalupa.
  2. Priprema Smjese:
    • U velikoj posudi, mikserom na srednjoj brzini, miksajte krem sir dok ne postane gladak i kremast.
    • Dodajte šećer i nastavite miksati dok se ne sjedini.
    • Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja.
    • Dodajte ekstrakt vanilije i kratko promiješajte.
    • Smanjite brzinu miksera na najnižu i polako dodajte slatku pavlaku, miješajući dok se ne sjedini.
    • Na kraju, dodajte prosijano brašno i miksajte dok smjesa ne postane homogena.
  3. Pečenje:
    • Ulijte smjesu u pripremljeni kalup.
    • Pecite cheesecake u zagrijanoj pećnici 50-60 minuta, dok vrh ne postane tamno smeđ i skoro izgori. Središte torte treba ostati blago mekano i kremasto.
    • Isključite pećnicu i ostavite cheesecake da se hladi u pećnici s otvorenim vratima još 15 minuta.
  4. Hlađenje:
    • Izvadite cheesecake iz pećnice i ostavite ga da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
    • Nakon toga, premjestite cheesecake u frižider i ostavite ga da se hladi najmanje 4 sata, najbolje preko noći.
  5. Serviranje:
    • Pažljivo uklonite cheesecake iz kalupa i papira za pečenje.
    • Poslužite ga samostalno ili uz svježe voće, džem, ili preliv po želji.

San Sebastian cheesecake je jednostavan za pripremu, ali njegov bogat okus i kremasta tekstura čine ga neodoljivim.

 

Sada, uz ovaj recept, možete uživati u ovom predivnom desertu u udobnosti svog doma, baš kao u omiljenom turskom kafiću.

Više možete pročitati na linku.