Pripremite sve potrebne sastojke
Za 16 kriški ove ukusne ljetne poslastice treba vam:
20 dkg petit keksa
2 kašičice smeđeg šećera
2 kašičice bijelog šećera
6 kašičica kokosovog ulja ili 3 kašičice maslaca
1,5 dcl jogurta od limuna
4 dcl slatkog vrhnja
1 kašičica limunove korice
2 kašičice limunovog soka
Za ukrašavanje torte odaberite šumsko voće, šećer u prahu ili nešto drugo prema vlastitoj želji i ukusu.
Priprema deserta bez pečenja
Keks prvo ubacite u blender i dobro ga usitnite. Ukoliko nemate blender, keks sami možete naribati ili već mljeveni kupiti u prodavnici. U usitnjeni keks dodajte otopljeni maslac ili kokosovo ulje te smeđi šećer. Smjesu zatim miješajte ili ponovno u blenderu dok se svi sastojci ne povežu.
Dobivenu smjesu utisnite u dno kalupa promjera 26 cm i ostavite u frižider.
Za to vrijeme u slatko vrhnje dodajte bijeli šećer pa izmiksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte limunov sok i koricu, a zatim sve povežite jogurtom od limuna. Jogurt u kremastu smjesu promiješajte. Na taj način dobit ćete gustu smjesu.
Izvadite podlogu iz frižidera i dodajte kremu, poravnajte te ubacite u zamrzivač na sat vremena da se dobro stisne.
Kada ju izvadite iz zamrzivača, tortu možete posipati voćem ili nekim drugim ukrasom po želji.
Idealno za desert nakon porodičnog ručka ili kao iznenađujuće osvježenje na prijateljskom druženju. Isprobajte i uvjerite se! (womaninadria.com)