Špageti od dagnji u paradajz sosu

Oni koji vole morske plodove i oni koji ih ne vole. Ali morski plodovi pored toga što su zdravi, daju nam i mogućnost raznovrsnih recepata.

Postoje dva tipa ljudi: oni koji vole morske plodove i oni koji ih ne vole. Ali morski plodovi pored toga što su zdravi, daju nam i mogućnost raznovrsnih recepata.

 

Zapravo, bila sam kao i mnogi ljudi, do prije osam godina nisam voljela dagnje. Ali kao i za mnoge druge stvari u životu, mislim da uvijek morate dati šansu svakoj hrani. Inače sir, paradajz, cvekla i mnogi drugi odlični sastojci ne bi bili dio mog svakodnevnog jelovnika.

 

Odlična stvar kod ovog recepta je što se i špageti i dagnje kuhaju zajedno, a paradajz u drugom loncu. Moram priznati da volim kad se što manje prljaš u kuhinji, onda možeš odmah jesti i nemaš puno za pospremanje. Ovaj blog post posvećen je jednoj drugačijoj ali ukusnoj vrsti dagnji.

Sastojci za 4 osobe:

– 2 kg dagnji

– 1 luk

– 8 kašika maslinovog ulja

– 1 konzerva paradajza (850 ml oguljenog)

– 400 ml vode

– So, biber, paprika

– 350 g špageta

– 1⁄2 vezice svježeg peršuna – – 350 g cherry paradajza

– 2 čehna bijelog luka

 

Priprema:

1. Dagnje namočite u hladnoj vodi sat vremena, a zatim ih dobro operite, sortirajte i uklonite bradu.

2. Luk i bijeli luk oljuštiti i sitno isjeckati. U velikoj šerpi zagrijte 4 kašike ulja. Na njemu prodinstajte luk i bijeli luk. Dodajte paradajz i njihov sok i malo ih isjeckajte, dodajte 400 ml vode. Začinite biberom i paprikom i ponovo prokuhajte sos.

3. Zagrijte rernu na 200 stepeni (ventilatorska rerna). Paradajz operite i stavite u vatrostalnu posudu za pečenje. Također dodajte bijeli luk, so i biber i sve pecite u rerni 15 minuta.

4. Dodajte špagete i dinstajte oko 5 minuta. Zatim u špagete dodajte dagnje, ponovo prokuhajte i dinstajte poklopljeno oko 8 minuta, povremeno miješajući.

5. Peršun operite, osušite i sitno nasjeckajte.

6. Ponovo začinite špagete i uklonite sve zatvorene dagnje, jer nisu jestive.

7. Poslužite tjesteninu zajedno sa sjeckanim peršunom i paradajzom i uživajte.

Izvor: Foodistas

Više možete pročitati na linku.