Kraljevski tron za tufahiju

Omiljeni recept bosanske kuhinje

Sastojci:

 – 8 komada jabuka

– 100 gr oraha

–  med

– 1 vrhnje za šlag

– 200 gr šećera

– 700 ml vode

– 1 limun

– 1 vanilin-šećer

Priprema:

Pripremite jabuke. Operite ih i ogulite, izdubite sredinu, a kore sačuvajte.  Kuhajte ih u kipućoj vodi, u koju ste prethodno dodali 50 g šećera, vanilin šećer i limunov sok. Nakon što se skuhaju, izvadite ih iz šerpe, a u istu vodu stavite preostali šećer, med i kore od jabuka – tako ćete dobiti sirup. Kuhane jabuke koje ste filovali mješavinom bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera poredajte u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom, te dodajte šlag po želji. Prijatno!