Tjestenina sa šampinjonima za ručak

Tjestenina u umaku od šampinjona dobar je izbor ručka za osobe koje ne jedu meso zato što šampinjoni kao i velika većina gljiva sadrže visok udio proteina

Sastojci:

-500 g tjestenine

-400 g šampinjona

-100 g barenog špinata

-100 g sjeckanih oraha

-150 ml slatkog vrhnja za kuhanje

-čehno bijelog luka

-peršun

-ulje, so, bijeli biber

PRIPREMA:

  1. Šampinjone isječene na listiće dinstati na zagrijanom ulju. Kad ispari tečnost koju su pustile, dodajte sjeckani bijeli luk i sjeckane orahe, te kratko pržite.
  2. Sipati slatko vrhnje, pustiti da proključa i skinuti s vatre. Umješati bareni špinat i sjeckani peršun, te posoliti i pobiberiti.
  3. Tjestaninu obariti u posljednjoj vodi i procijediti. Poslužitije prelivenim sosom od šampinjona.