Ukoliko ne znate šta spremiti za današnji ručak, evo nekoliko prijedloga
Jednostavne tortilje
Sastojci: 200 g pečene piletine, 4 tortilje, svježi krastavac, šoljica cherry paradajza, pola šoljice graha ili kukuruza iz konzerve, pola manjeg luka, malo Tabasca, punomasno kiselo vrhnje, malo senfa, so, biber.
Priprema: Narežite piletinu i povrće na kockice, a luk nasjeckajte. Sve pomiješajte i začinite po želji. Vrhnju dodajte malo senfa i začinite po želji. Bogato premažite svaku tortilju umakom od vrhnja, dodajte miks piletine i povrća, poprskajte Tabascom i zarolajte.
Bogata salata
Sastojci: 200 g pečene piletine, 200 g mladog špinata, šoljica cherry paradajza, 300 g tjestenine, 200 g vrhnja ili grčkog jogurta, malo senfa, vlasca, sol, papar.
Priprema: Piletinu narežite na kockice. Špinat po želji kratko blanširajte, a možete koristiti i svjež. Skuhajte tjesteninu i pomiješajte ju s piletinom, špinatom, polovicama cherry paradajza. Začinite po želji. Napravite preljev od grčkog jogurta ili vrhnja. Dodajte malo senfa i nasjeckanog vlasca, soli i papra. Pomiješajte sa salatom od piletine i poslužite.
Zapečena tjestenina
Sastojci: 200 g pečene piletine, 200 g brokule, šoljica cherry paradajza, 300 g tjestenine, 20 g naribanog sira, maslinovo ulje, so, biber, 250 ml vrhnja za kuhanje, 200 g naribane gaude.
Priprema: Meso izrežite na kockice. Cvjetiće kratko prokuhajte i ocijedite, a tjesteninu skuhajte al dente. Sve dobro pomiješajte i stavite u namašćenu posudu za pečenje. Dodajte prepolovljene cherry paradajze, zalijte vrhnjem za kuhanje i pospite sirom. Zapecite na 200 °C dok se sir ne otopi. (24sata.hr)