Tri savjeta uz koja tjestenina postaje dijetalna namirnica

Tjestenina sadrži vrlo malo masnoća i to svega jedan gram tjestenina bez jaja do 2,5 grama tjestenina s jajima na 100 gr proizvoda. Uz to bogata je vlaknima, pa daje veći osjećaj sitosti, a probava je time ubrzanija. Međutim, tjestenina se pretežno sastoji od škroba koji se u našem tijelu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo, ako se unosi u prevelikim količinama

Način kuhanja određuje koliko će vam se nakon konzumacije tjestenine povisiti šećer u krvi

Tjestenina kuhana al dente ima niži Glihemijski indeks od one koja su kuha duže ili se prekuha. Stoga je uvijek uputno slijediti upute proizvođača kako bi se dobilo najbolje od tjestenine.

Ako je tjestenina ipak iz nekog razloga prekuhana, naučnici imaju dobru vijest – postoji način da se smanji broj kalorija u njoj, odnosno da joj se snizi Glihemijski indeks. Sve što treba napraviti je ne jesti je odmah nakon kuhanja, već ohladiti i ponovno zagrijati. To je otkriće zapravo slučajan nalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji Trust Me, I’m a doctor.

U njoj su ispitanicima davali tjesteninu, a nakon toga im mjerili razinu šećera u krvi svakih 15 minuta. Oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali su čak dvostruko veće razine šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrijana.

  • Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u grahoricama, bananama ili zobi, rekao je dr. Chris van Tuelleken zaslužan za neobično, no važno otkriće.

Drugim riječima, grijani ostaci ručka ili večere, barem dok je riječ o tjestenini, zdravija su opcija. Naime, tako se smanjuje rizik od dijabetesa, kao i pretilosti.

Biraj tjesteninu srednjeg Glihemijskog indeksa

Glikemijski indeks je mjera koja označava brzinu povišenja glukoze (krvnog šećera) nakon konzumiranja određene namirnice. Svaka namirnica ima svoj glikemijski indeks i namirnice sa visokim glikemijskim indeksom smatraju se nepoželjnima, dok su namirnice sa niskim i srednjim glikemijskim indeksom poželjne.

Glihemijski indeks se smanjuje kako namirnica ima više vlakana i mineralnih tvari te što su namirnice slabije termički obrađene.

Pravilna kombinacija namirnica također je od presudne važnosti. Unosom namirnica niskog glihemijskog indeksa zajedno s onima visokog, smanjuje se ukupni glihemijski indeks, pa nije potrebno izbjegavati određene skupine namirnica.
Proteini najmanje povisuju glihemijski indeks (meso, perad, riba, jaja). Ugljikohidrati, posebno jednostavni poput šećera, slatkiša i slastica imaju najviši glihemijski indeks te ih treba izbjegavati. Složeni ugljikohidrati poput žitarica (riža, kukuruz, zob, pšenica) također imaju visok glikemijski indeks stoga se jedu integralne žitarice čija vlakna snižavaju vrijednost glihemijskog indeksa.
 
Umak određuje koliko će tjestenina biti kalorična
Kako bi bezbrižno uživali u tjestenini osim izbora kvalitetne tjestenine bitno je i s kojim umakom je kombinirate. Ako tjestenina ima srednji do visoki Glihemijski indeks bitno je da biraš umak s niskim GI kao što je onaj od povrća i paradajza i dobit ćeš ukusan, zdrav i dijetalan obrok za razliku od kombinacije tjestenine i teških umaka na bazi vrhnja.24sata.hr