Znamo da ste uvijek u pokretu i teško vam je izdvojiti vrijeme za pripremu jela. Zato vam donosimo jednostavan i brz recept, koji je gotov u tren oka i predstavlja odličan izvor proteina.
Piletina u umaku od narandže
Ukusna piletina s aromom narandže idealan je recept za sve one koji izbjegavaju klasična jela i vole eksperimentisati s okusima. Osim što je jelo ukusno, priprema je jednostavna i brza! Umak možete pripremiti noć prije, a drugi dan dobit ćete ručak koji je gotov za samo nekoliko minuta.
Sastojci:
– 3 čehna bijelog luka
– 3 kašike meda
– 1 kašičica izrendane narandžine kore
– 200 ml svježeg soka od narandže
– 60 ml soja umaka razrijeđenog s dvije kašike vode
– 3 kašike sirćeta
– 3 kašike kukuruznog brašna
– 1 kašika usitnjenog đumbira
– 1 kg pilećih prsa
– sol i biber
– 2 kašike ulja
– 4 mlada luka
– 1 čaša riže
Priprema
Napravite umak od bijelog luka, soka i korice narandže, te dodajte med, soja sos, sirće, kukuruzno brašno, đumbir i malo bibera. Ostavite sa strane i krenite s pripremom pilećih prsa. Začinite biberom i soli, a zatim pripremite veliku tavu. Kada zagrijete ulje, dodajte pileća prsa i pustite da se ispeku. Nakon toga dodajte umak i kuhajte zajedno s mesom sve dok se umak ne zgusne. Za to će trebati 3 do 4 minute. Sve na kraju promiješajte i poslužite s kuhanom rižom.