Mekani, ukusni, zdravi i bez glutena! Šta vam više treba od ovog ukusnog kolača… Ovaj desert možda ti već zvuči odlično, ali okus mu je još bolji. Ima zdrave sastojke, jednostavno ga je pripremiti i upravo zato je idealan ukoliko ste u potrazi za drugačijim i novim okusima. Kada bolje pogledate sastojke, možda se odlučite da ga jedete i za doručak!
Važno je znati da bademovo brašno možete zamijeniti i sa brašnom od lješnjaka ili indijskog oraščića. Također, ostatke brownieja možete čuvati u frižideru do sedam dana ili ih dobro zapakovati i staviti u zamrzivač na četiri mjeseca.
- 1 veliki avokado, oguljen i nasjeckan na kockice
- 2 velika jaja
- 50 g šećera
- 60 ml javorovog sirupa
- 3 kašike maslaca
- 1 kašika ekstrakta vanilije
- 40 g kakaa u prahu
- 50 g bademovog brašna
- 1 kašičica instant kafe
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 80 g tamne čokolade
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. U lim za pečenje stavite papir za pečenje i po želji ga dodatno namastite ili koristite ulje u spreju. Pobrinite se da malo papira izlazi i van ruba lima za pečenje.
- U zdjelu procesora za hranu ili u blender stavite avokado, jaja, šećer, javorov sirup, maslac i ekstrakt vanilije. Obradite uz pomoć multipraktika ili blendera sve dok ne dobijete potpuno glatku smjesu.
- Zatim dodajte kakao prah, bademovo brašno, instant kafu, sodu bikarbonu i sol. Miješajte dok ponovno ne dobijete glatku smjesu. Dodajte 40 grama čokolade, nasjeckane ili čokoladnih pahuljica u blender i nekoliko puta ponovite dok ne dobijete sjedinjene sastojke.
- Dobiveno tijesto stavite u pripremljeni lim za pečenje i glatko poravnajte vrh. Ostatak čokoladnih pahuljica posipajte preko tijesta.
- Pecite 25 do 30 minuta ili sve dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe uglavnom čista, uz možda pokoju mrvicu. Ostavite ih pola sata u posudu za pečenje, a potom ih izvadite i pričekajte da se u potpunosti ohlade.
Prijatno!