Indijska kuhinja, koja se služi aromatičnim začinima da pojača okus povrća i mahunarki, jedna je od onih u kojima vegetarijanci mogu pronaći veliki izbor jela koja im odgovaraju. Tradicija jedenja probranih malih obroka propraćenih rižom i hljebom, osigurava dobro uravnotežene i hranjive obroke.
Za 4 osobe:
Sastojci
2 kašike suncokretovog ulja
2 kašičice mljevenog korijandera
¼ – ½ kašičice čili praha
¼ kašičice kurkume
2,5 cm svježeg đumbirovog korijena, oguliti i naribati
1 veliki luk; nasjeckati
2 čehna bijelog luka; zgnječiti
1 mali karfiol
2 krompira; narezati
2 velike mrkve; narezati na ploške
45h krem kokosa; naribati
150ml kipuće vode
1 zelena paprika
1 zeleni čili
400g nasjeckanog paradajza iz limenke
Sol i papar
Sok ½ limuna
Priprema:
Zagrijte tavu u većoj posudi, dodajte mljeveni korijander, čili prah i kurkumu, pa pržite, uz miješanje 1 minutu. Dodajte đumbir, luk i češnjak i pržite, uz miješanje, 3-5 minuta da luk omekša a ne promijeni boju. Zatim, dodajte karfiol, krompir i mrkvu te dobro pomiješajte da se oblože začinima. Pržite, uz povremeno miješanje, 5 minuta. Stavite kokos, dodajte kipuću vodu i miješajte dok se ne rastopi. Dodajte zelenu papriku, čili, krompir i kokosovo mlijeko u posudu te sol i papar. Dobro promiješajte. Pustite da zakuha. Poklopite i lagano kuhajte 25-30 minuta dok povrće ne omekša. Umiješajte limunov sok. Poslužite odmah.
Prijatno