Donosimo vam ultimativno savršeni recept za banana bread. Vrijeme je da u miru sjednete, pojedete komad domaćeg banana hljeba i popijete šoljicu crne kafu uz mali gušt koji život znači…
Sastojci:
4 zrele banane
125 g maslaca
2 jaja
240 g brašna (210 obično bijelo + 30 g integralno heljdino)
100g eritrita (možete koristiti par kašika meda…)
1 prašak za pecivo
40 ml mlijeka
tamna čokolada
1 kašika kakaa u prahu nezaslađeni
aroma vanilije
cimet u prahu
đumbir u prahu
korica narandže
prstohvat soli
Postupak:
Banane stavite u posudu i dodajte ribanu koricu narandže (može i mrvicu soka narandže ili limuna). Po želji dodajte par kašika meda, ali banane bi trebale biti slatke same po sebi dovoljno ako su zrele. Dodajte i tekuće arome vanilije. Sve izradite gnječilicom za krompir.
Pripremite brašno. Pomiješajte u posudicu obično i heljdino integralno brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir i sol. Cimetom i đumbirom nemojte pretjerivati, ali ubacite malo da bi banana bread imao “šmek”.
Pripremite maslac, neka obavezno bude sobne temperature, dakle mekan. Također jaja neka budu sobne temperature. Također narežite na krupnije čokoladu ili koristite čoko kapljice.
Pjenasto umutite maslac sa šećerom. U to dodajte jedno po jedno jaje, pire od banane, mlijeko, brašno s praškom za pecivo, cimetom i đumbirom. Na kraju u to umiješajte komadiće čokolade i kakao u prahu.
Duguljasti kalup promjera 20 × 10 cm obložite papirom za pečenje te smjesu izlijte u kalup. Poravnajte. Banana bread pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C, oko 60 minuta.
Po želji možete prepoloviti jednu bananu po dužini i umetnuti je u tijesto prije pečenja. Rezultat će biti efektan.
Prijatno!