Obradujte svoja čula, mirisima iz kuhinje
Pizza
Sastojci:
– 300 g cherry paradajza
-2 kašičice maslinovog ulja
– bijeli luk
– ½ kašičice soli
– 1 kašičica sjeckanog peršuna
– 150 g mini mozzarelle
– 1 kašičica Vegete
Priprema
Pripremite tijesto, razvaljajte ga, a zatim izrežite oblik srca. Po tijestu rasporedite cherry paradajz – narezan na kriške i stavite u šporet, prethodno zagrijanu na 210°C na 15 minuta.
Za to vrijeme maslinovo ulje pomiješajte s usitnjenim bijelim lukom, soli i peršunom. Mozzarelle prerežite po pola. Kada pizzu izvadite iz šporeta, odmah je pokapajte pripremljenim maslinovim uljem i preko nje posložite mozzarellu. Pecite još 10 minuta.
Na pizzu možete, po želji, dodati i šunku ili gljive.
Pasta sa šampinjona
Sadržaj:
– 500 g tjestenine
– 500 g šampinjona
– 2 glavice luka
– 500 ml sojinog mlijeka
– so i biber
– ¼ čajne kašike ružmarina
– ¼ čajne kašike timijana
– ulje
Priprema:
Luk narežite na kolutiće, a šampinjone na kriške. Luk propržiti na malo ulja, dodati šampinjone te također propržiti. Dodati malo soli na šampinjone i dinstati u zatvorenoj tavi 10 minuta. U međuvremenu skuhati tjesteninu prema uputama na pakovanju – tjestenina bi trebala biti nešto više od al dente. Dodati sojino mlijeko i ostale začine šampinjonima i pustiti da proključa, potom dodati tjesteninu na otprilike deset minuta i povremeno je miješati u sosu.
Sorbetto od malina i ruže
Sastojci:
– 350 g malina
– 15 g agavinog sirupa
-35 g šećera
– 30 ml vode
– 1 kašičica ružine vode
– ružine latice
Priprema:
Prokuhajte vodu, šećer i agavin sirup, ružinom vodom prelijte maline i sve zajedno izmiksajte. Procijedite tako da u cjedilu ostanu košpice od malina. Stavite u kalup i u zamrzivač da se zaledi. Kada je smjesa zaleđena možete je servirati u čašu i ukrasiti ružinim laticama.
Čokoladna čarolija s narom
Sastojci:
– 150 g čokolade,
– 100 g šećera,
– 200 g maslaca,
– 4 jaja
– 1 prašak za pecivo
– 4 kašike brašna
– sok od dva nara
Za kremu:
200 g čokolade
500 ml slatke pavlake
Priprema:
Žumance od bjelanca odvojite, pa žumance umutite sa šećerom. Dodajte maslac, brašno, prašak za pecivo i čokoladu, prethodno rastopljenu. Na kraju dodajte čvrsti snijeg, napravljen od bjelanaca. Dobivenu masu izliti u prethodno podmazan i brašnom posut pleh i peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Za kremu otopiti čokoladu u slatkoj pavlaci i ukuhati je na tihoj vatri pa je izliti na ohlađen biskvit. Servirati sa sjemenkama nara i sladoledom od vanilije.
Sastojci:
– 60 ml votke
– 15 ml likera od breskve
– 5 ml likera od jagode
– 15 ml limunovog soka
– 10 ml pjenušca
Priprema:
Pomiješajte votku, likere od breskve i od jagode zajedno s limunovim sokom i malo leda.
Dobro procijedite u visoku času, te dodajte pjenušac za kraj. Ukrasite s jagodom na vrhu.