…za čarobno Valentinovo

Obradujte svoja čula, mirisima iz kuhinje

Pizza

\"\"

 Sastojci:

– 300 g cherry paradajza

-2 kašičice maslinovog ulja

– bijeli luk

– ½ kašičice soli

– 1 kašičica sjeckanog peršuna

– 150 g mini mozzarelle

– 1 kašičica Vegete

Priprema

Pripremite tijesto, razvaljajte ga, a zatim izrežite oblik srca. Po tijestu rasporedite cherry paradajz – narezan na kriške i stavite u šporet, prethodno zagrijanu na 210°C na 15 minuta.

Za to vrijeme maslinovo ulje pomiješajte s usitnjenim bijelim lukom, soli i peršunom. Mozzarelle prerežite po pola. Kada pizzu izvadite iz šporeta, odmah je pokapajte pripremljenim maslinovim uljem i preko nje posložite mozzarellu. Pecite još 10 minuta.

Na pizzu možete, po želji, dodati i šunku ili gljive.

Pasta sa šampinjona

\"\"

Sadržaj:

– 500 g tjestenine

– 500 g šampinjona

– 2 glavice luka

– 500 ml sojinog mlijeka

– so i biber

– ¼ čajne kašike ružmarina

– ¼ čajne kašike timijana

– ulje

Priprema:

Luk narežite na kolutiće, a šampinjone na kriške. Luk propržiti na malo ulja, dodati šampinjone te također propržiti. Dodati malo soli na šampinjone i dinstati u zatvorenoj tavi 10 minuta. U međuvremenu skuhati tjesteninu prema uputama na pakovanju – tjestenina bi trebala biti nešto više od al dente. Dodati sojino mlijeko i ostale začine šampinjonima i pustiti da proključa, potom dodati tjesteninu na otprilike deset minuta i povremeno je miješati u sosu.

Sorbetto od malina i ruže

\"\"

 Sastojci:

– 350 g malina

– 15 g agavinog sirupa

-35 g šećera

– 30 ml vode
– 1 kašičica ružine vode

– ružine latice

 Priprema:

Prokuhajte vodu, šećer i agavin sirup, ružinom vodom prelijte maline i sve zajedno izmiksajte. Procijedite tako da u cjedilu ostanu košpice od malina. Stavite u kalup i u zamrzivač da se zaledi. Kada je smjesa zaleđena možete je servirati u čašu i ukrasiti ružinim laticama.

Čokoladna čarolija s narom

\"\"

 Sastojci:

– 150 g čokolade,

– 100 g šećera,

– 200 g maslaca,

– 4 jaja

– 1 prašak za pecivo

– 4 kašike brašna

– sok od dva nara

 Za kremu:

200 g čokolade

500 ml slatke pavlake

 Priprema:

Žumance od bjelanca odvojite, pa žumance umutite sa šećerom. Dodajte maslac, brašno, prašak za pecivo i čokoladu, prethodno rastopljenu. Na kraju dodajte čvrsti snijeg, napravljen od bjelanaca. Dobivenu masu izliti u prethodno podmazan i brašnom posut pleh i peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Za kremu otopiti čokoladu u slatkoj pavlaci i ukuhati je na tihoj vatri pa je izliti na ohlađen biskvit. Servirati sa sjemenkama nara i sladoledom od vanilije.


Pjenušac i jagode

 Sastojci:

– 60 ml votke

– 15 ml likera od breskve

– 5 ml likera od jagode

– 15 ml limunovog soka

– 10 ml pjenušca

Priprema:

 Pomiješajte votku, likere od breskve i od jagode zajedno s limunovim sokom i malo leda.

Dobro procijedite u visoku času, te dodajte pjenušac za kraj. Ukrasite s jagodom na vrhu.